Kriminalisté vypátrarali zloděje rohů nosorožce z Napajedel a Buchlova

22. říjen 2012

Policie vyřešila krádež dvou vzácných a drahých rohů nosorožce ze zámku v Napajedlech na Zlínsku. Obvinila z ní třiatřicetiletého a čtyřiačtyřicetiletého muže. Prodejem rohů na černém trhu si podle policie mohli vydělat řádově miliony korun. Každému z pachatelů hrozí až osm let vězení.

Krádež v Napajedlech se stala vloni v říjnu. Kriminalistům se ji podařilo objasnit letos v srpnu. Mladší s pachatelů se pokusil ukrást roh nosorožce na hradě Buchlově a byl při tom chycen. „Doznal se. Přímo na místě pak popsal věci, které mohl znát jen pachatel,“ vysvětlil kriminalista Ivan Senčák.

Tým zlínských kriminalistů, kteří se podílelil na úspěšném dopadení zlodějů nosorožčích rohů

Po dopadení mladšího muže se podařilo zajistit i jeho staršího komplice.

Rohy nosorožce se policii zajistit nepodařilo. Pachatelé je patrně prodali na černém trhu. „Je známo, že by měly působit jako afrodiziakum. Nevíme, zda tomu tak skutečně je. Je to ale hlavní důvod, pro který se kradou,“ uvedl Ivo Kartus z policejního prezídia.

Rohy byly v Napajedlech vystaveny v rámci výstavy Afrika. Jeden vážil dva a čtvrt a druhý skoro dvanáct kilogramů. Zapůjčila je zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Pocházely z živých zvířat, kterým byly preventivně odděleny před jejich transportem do přírody.

Mladší z pachatelů čeká na soud ve vazbě, starší je na svobodě. Pro žádného z nich to není první konflikt se zákonem.

Policie vyšetřuje dalších pět podobných krádeží ze sbírek a výstav po celé republice.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio