CERN se připomíná

25. říjen 2012
Třetí dimenze

Jedna z nejdůležitějších výzkumných institucí Evropy v poslední době vícekrát překvapila. Přibližujeme aktuální výzkumy i podíl ČR na nich.

Česká republika je už 20 let součástí CERN. Jde o jednu z nejvýznamnějších výzkumných institucí na světě, která se snaží odpovědět na základní otázky současné fyziky. Středisko je známé hlavně díky urychlovači částic LHC. Český výbor pro spolupráci s CERN 20. výročí slaví sympozii a přednáškami celý tento týden. Dnes odpoledne začíná série seminářů pro veřejnost v refektáři Matematicko-fyzikální fakulty UK na pražském Malostranském náměstí. Leonardo má na místě přenosový vůz a vysílá zvláštní vydání Třetí dimenze přímo z místa!

Na jaké bázi probíhá spolupráce českých vědců s CERN? V jakých oblastech výzkumu jsme nejúspěšnější? Co patří k dlouhodobým cílům instituce?

Pozvání Martina Ježka přijali Doc. Jiří Dolejší z MFF UK, Doc. RNDr. Rupert Leitner, DrSc., předseda Výboru pro spolupráci ČR s CERN, tajemník Petr Závada, CSc., DSc, a Prof. Jiří Chýla, CSc., Člen akademické rady AV ČR.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 22. října do 26. října:

Pondělí: krev znamená život
Úterý: svět digitální fotografie
Středa: rozpůlené dětství
Čtvrtek: CERN se připomíná
Pátek: Írán tří pohledů

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.