Nový řád by měl v problémových ubytovnách v Lounech zaručit klid a bezpečí

25. říjen 2012

V Lounech jsou dvě ubytovny, ve kterých bydlí mimo jiné i sociálně slabí - Oharka a ubytovna v Husově ulici. Právě tam často dochází k problémům, které musí řešit městská policie. Radnici se teď podařilo domluvit s majiteli ubytoven na vzniku a dodržování řádu, který by měl situaci zlepšit.

„Nejproblematičtější byla ta ubytovna v ulici Husova. Byly tam nejčastější výjezdy na rušení nočního klidu... Byly tam hádky, je tam složení různorodé.“ vyjmenovává ředitel lounských strážníků Radek Balaš případy, které se na ubytovnách neobešly bez zásahu strážníků. Radnice se proto rozhodla sejít se s majiteli ubytoven a domluvit se s nimi na způsobu, jak situaci na ubytovnách řešit.

Pokračuje starosta Loun za Unii pro sport a zdraví Radek Šabata: „Vyvolali jsme jednání s majiteli těchto dvou ubytoven s tím, že chceme hledat společná řešení v tom, aby tyto dvě lokality byly bezpečné... Chceme znát provozní řády, chtěli jsme se seznámit osobně, aby měli majitelé ubytoven přímé kontakty na ředitele městské policie... Bavili jsme se i o možnosti rozšíření našeho kamerového systému do této lokality, s příspěvkem těchto provozovatelů – jeví se nám to jako jedno z řešení pro zvýšení bezpečnosti.“

Stanovisko majitelů obou ubytoven se nám získat nepodařilo, protože do Loun zajíždějí nepravidelně.

Státní správa i Ústecký kraj chystá změny, na konci kterých v Lounech zůstane hned několik opuštěných budov. Například střední škola v Poděbradově ulici nebo Úřad práce. Radnice má strach, aby je nekoupil někdo, kdo z nich nadělá další ubytovny: „Snažíme se jednat s krajskou i státní správou, aby tyto objekty, které jsou už pro ně nepotřebné, bezplatně převedli do vlastnictví města, aby mělo město možnost ovlivnit případné budoucí uživatele těchto objektů.“ říká starosta Loun Radek Šabata.

Kdy a jakým způsobem se budou kraj i stát budov v Lounech zbavovat, ještě není jasné. Jestli bude nový řád v lounských ubytovnách fungovat a situace v jejich okolí se zlepší, budeme dál sledovat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio