Jak zabezpečit auto před krádeží?

26. říjen 2012

Podle pravidelných statistických výkazů Policie ČR patří Ústecký a Liberecký kraj stále mezi nejrizikovější regiony v počtu krádeží motorových vozidel. O krádežích aut se ostatně dozvídáme téměř každý den.

Výrobci se snaží tomu různými způsoby zabránit, ale zloději s nimi stále drží krok. Existuje pouze několik druhů zabezpečení, která jsou opravdu účinná a dokáží zloděje odradit nebo která dokáží vystopovat odcizené vozidlo.

Všechny typy aut uchrání před odcizením mechanické zámky. Jejich materiály mají vysokou odolnost proti rozlomení, řezání i tepelnému namáhání. Princip spočívá v blokování řadícího mechanismu v poloze zpátečky.

Dalším systémem je mechanický zámek dveří a centrální zamykání, které zahrnuje řídicí jednotku a dveřní ovladače. Anebo imobilizér. Starší modely imobilizérů využívaly statický kód uložený v čipu v klíči. Tento kód rozpoznává čtečka umístěná v zámku a je porovnáván elektronickou řídící jednotkou automobilu. Pokud řídící jednotka nerozpozná správný kód, uzavře průtok paliva do motoru a tím zabrání nastartování.

Autoalarmy jsou vhodným doplňkem pro kombinaci s např. mechanickým zabezpečením. Aktivně upozorňují okolí na neoprávněnou manipulaci. Na rozdíl od imobilizérů jsou aktivním zabezpečovacím zařízením.

Nejefektivnější jsou elektronická zabezpečení. GSM pager je zařízení, které v případě ohrožení vozu vám zašle SMS zprávu nebo i zatelefonuje. U kvalitních GSM pagerů můžete za pomoci telefonu v automobilu sepnout nebo také odpojit jakýkoliv elektrický obvod. Od klaksonu až po odpojení vstřikování paliva. Některé typy pagerů vám zprostředkují dokonce mluvení do reproduktorů ve voze. GPS nechrání auto před krádeží, ale umožňuje dohledání vozidla po krádeži. Funguje na principu GPS přijímače, který lokalizuje vozidlo, ve spojení s GSM vysílačem, který tato data odesílá přes mobilní datovou síť na centrálu.

Záleží pak pouze na vás, kolik chcete nebo můžete do zabezpečení svého auta investovat. Svou roli hraje také stáří a hodnota vašeho vozidla, aby se vám investice do bezpečnostního zařízení vůbec vyplatila.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.