Je čas přezout. Zimní pneumatiky nejlépe vybere odborník na míru vašemu autu

29. říjen 2012

Letním pneumatikám pro letošek odzvonilo. Venku se ochladilo, svůj příchod urychlily také sníh a námraza, a tak nezbývá, než přezout. Přestože zákon povinnost zimních pneumatik ukládá od listopadu do konce března jen částečně, odborníci i policisté důrazně doporučují s výměnou gum příliš neotálet. Redaktorka Evelyna Kulíšková zjišťovala proč.

Další dva lidské životy vyhasly o tomto víkendu při dopravních nehodách. A jak policisté upozorňují, s blížící se zimou bude jen hůř. Přitom by často stačilo málo. Například auto přezout do zimních pneumatik s těmi správnými parametry. Podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila zákon sice tuto povinnost od loňska ukládá jen částečně, často to ale v dané situaci nestačí.

V současné době samozřejmě legislativa říká, že řidič musí mít zimní pneumatiky, pokud je náledí, námraza nebo souvislá vrstva sněhu. Nicméně ta námraza je jedna z věcí, která se vyskytuje zejména už v tomto období na mostních konstrukcích, což si řada řidičů ani neuvědomuje. Tam už by ty zimní pneumatiky měly být na vozidle namontovány. To znamená i v případě, že já pojedu po úseku, kde je silnice suchá, nicméně pozor, na tom mostě námraza může být, zvlášť v ranních hodinách a nočních."

S tím souhlasí také „gumaři". Jak řekl předseda Společenstva vulkanizérů Jindřich Šafránek, správné zimní gumy jsou základem bezpečnosti. Spíše než na složité štítkování ale řidičům doporučuje spoléhat se na radu odborníka šitou přímo na míru konkrétnímu autu.

Naši zákazníci se spíš ptají, než by se sami rozhodovali. Čili musím se zákazníka ptát, abych zjistil, jak jezdí, kolik kilometrů najede a podle toho samozřejmě mu doporučím produkt. Protože velké gumařské firmy i malé vyrábí určité segmenty pneumatik podle toho, pro koho jsou určeny. Čili samozřejmě důchodce, který najede pár kilometrů za rok, se chová jinak, čili potřebuje jinou pneumatiku, řekněme s menšími vlastnostmi, než divoký závodník."

Pozor, do začátku policejních kontrol už zbývají jen tři dny. Ale i kdyby do té doby nezasněžilo, podle odborníků ani policistů nemá smysl s přezouváním čekat. Letošní zima se pravděpodobně předvede víc, než ta minulá a může nemile překvapit. V takovém případě vás to bude stát až 2000 korun na pokutách, ztrátu techničáku anebo to může být ještě dražší.

autor: eku
Spustit audio