Děti a drogy

30. říjen 2012

Až pět tisíc uživatelů drog je podle odhadů odborníků v Ústí nad Labem. Další tisícovky jsou v každém městě Ústeckého kraje a drogy už se rozšířily i na venkov. Jde především o záležitost mladých lidí. Co s tím? A je vůbec nějaká naděje, že naše snahy budou úspěšné?

„Prvním úkazem, že je naše dítě závislé na drogách, je zásadní změna chování... Má zhoršené známky z chování, trpí nespavostí nebo naopak spí nadměrně moc, aniž by přitom mělo nějakou fyzickou zátěž...“ vypočítává Lubomír Šlapka z organizace Most k naději, pod kterou spadají kontaktní centra pro drogově závislé v Liberci, Mostě, České Lípě a Žatci.

„Začíná schovávat věci, zavírat se do pokoje, zároveň se ztrácí věci – někdy peníze, jindy cennosti...“ doplňuje Lubomír Šlapka.

Představa, že drogy jsou záležitostí někoho na okraji společnosti je naivní. Mění se jen okolnosti – nezaměstnaní absolventi učilišť čichají těkavé látky, synek z lepší rodiny má na to, aby si koupil dávku kokainu.

Pokud se podezření potvrdí a je jasné, že máte doma narkomana, měli byste si před debatou s ním připravit dostatek argumentů. Lubomír Šlapka doporučuje situaci konzultovat s odborníky z institucí, které s drogově závislými pracují. Vynadat drogově závislému nebo ho potrestat totiž situaci nevyřeší – naopak to může celou situaci ještě zhoršit...

autor: David Hertl
Spustit audio