31. října 2012

31. říjen 2012

Nancy Vieira: No Ama

Koncem loňského roku proběhla hudebním světem smutná zpráva o úmrtí zpěvačky Cesarie Evory, která byla nadána nejen výjimečným hlasem, ale navíc měla zcela mimořádné zásluhy v tom, že dokázala do té doby neznámou hudbu Kapverdských ostrovů zviditelnit před celým světem. Kapverdy byly od šestnáctého století námořní křižovatkou, a styly z tohoto souostroví jsou zajímavé tím, jak elegantně propojují hudbu tří zemí a kontinentů – Portugalska, Afriky a Brazílie.

Po smrti velké zpěvačky se lidé samozřejmě ptají, najde se někdo kdo by mohl zaplnit prázdné místo? Jednou z nadějí je Nancy Vieira, která pochází z Kapverd, a žije v Lisabonu, a její hlas dokonce připomíná zpěv Cesarie Evory z jejích starých nahrávek, které natočila zamlada.

Zpěvačka Nancy Vieira má velmi zajímavé rodinné zázemí. Její otec byl nejprve hudebníkem a lodním kapitánem, později odbojářem bojujícím v koloniální éře proti portugalské nadvládě, a nakonec ministrem ve vládě a kapverdským velvyslancem v Lisabonu – a právě tam se jeho dcera začala věnovat zpěvu.

Významnou roli hraje v kapverdské hudbě miniaturní kytara cavaquinho, která písním udává jemný taneční rytmus. Další zajímavý nástroj, který je na albu No Ama možné slyšet je dvanáctistrunná portugalská kytara, která je nepostradatelná v portugalských písní fado – ale její použití v kapverdské hudbě je spíš výjimečné.

Výběr z obsahu CD:

MaylenCab'Verde Na CoraconNa O Minino NaBrasilTristalegriaTrubucoCigana de Curpin LiganteMimoria

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Mario Lucio

Spustit audio