Policisté našli na Domažlicku 20 litrů pančovaného alkoholu

31. říjen 2012

Policisté našli na Domažlicku minimálně 20 litrů pančovaného alkoholu. Zajistili ho u čtyř lidí v kanystrech a lahvích. Alkohol na západ Čech přivezl muž z Domažlicka, který ho na jaře a v létě v kanystrech nakupoval na Moravě. Alkohol pochází z nelegálního prodeje spojeného s distribuční sítí na Zlínsku.

Policisti přivedly na stopu prodeje nelegálního alkoholu na Domažlicku výsledky bezplatného testování, které prováděla Západočeská univerzita. V jednom vzorku bylo zjištěno nadlimitní množství metylalkoholu. Policisté později zajistili 20 litrů pančovaného alkoholu v 6ti litrových kanystrech a 3 litry v lahvích. Jednalo se o pančovaný rum, vodku a peprmintový likér.

Všichni lidé, u kterých se tento alkohol našel, ho koupili od devětačtyřicetiletého muže z Domažlicka. Ten ho nakupoval v blíže nezjištěném množství v plastových kanystrech za cenu 120 korun za litr v průběhu jarních a letních měsíců tohoto roku od muže z Kroměřížska. Část alkoholu muž použil pro vlastní potřebu a zbytek přeléval do lahví a distribuoval dalším spotřebitelům pouze na území Domažlicka za 130 až 140 korun českých za jeden litr.

Policisté dále zjistili, že se jedná o větev nelegálního prodeje alkoholu, která je navázána na distribuční síť na Zlínsku, kde muž z Kroměřížska pančovaný alkohol nakupoval od pachatele, které ho už policie v této kauze stíhá. Zajištěný alkohol byl odeslán na chemický rozbor, teď se čeká na výsledky.

Přestože v Plzeňském kraji nebylo dosud zjištěno žádné poškození zdraví v souvislosti s požitím závadového alkoholu, policie důrazně varujeme všechny občany, aby nepožívali žádný alkohol nabízený soukromými osobami v neoznačených nebo nekolkovaných lahvích mimo distribuční síť nebo alkohol, jehož původ bezpečně neznají a jehož pořizovací cena je neúměrně nízká oproti běžným nákupním cenám v obchodních sítích.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio