Jaké jsou priority nového generálního ředitele pražského dopravního podniku Milana Křístka?

1. listopad 2012

Pražský dopravní podnik má od dnešního dne nového generálního ředitele. Stal se jím bývalý manažer společnosti T-Mobile Milan Křístek. Stanout v čele největší městské firmy byla pro něj výzva. Chce se zaměřit především na cestující a dál pokračovat v analýzách podezřelých smluv.

Milana Křístka vybrala dozorčí rada dopravního podniku z 51 uchazečů. Přesvědčil je svými komplexními schopnostmi a také optimismem. Co vítězného kandidáta přimělo ucházet se o tak významný a mediálně sledovaný post?

Moje motivace není finanční. Mám rád výzvy a tohle považuju za obrovskou výzvu, nejenom protože je to jiný obor, ale protože si myslím, že je na čase udělat z dopravního podniku skutečně normální, fungující podnik. A to je to, co mě láká."

Nový generální ředitel se bude soustředit především na cestující. Podle něj Praha nabízí kvalitní dopravní služby na evropské úrovni. Zdražování jízdného není prý na pořadu dne. Dál chce pokračovat v analýzách podezřelých smluv. Aktuálně čeká na výsledky forenzního auditu.

Já ty smlouvy konkrétně samozřejmě neznám, mám kusé informace z médií, ale pokud se mě ptáte na transparentnost a otevřenost, tak to mohu potvrdit, že touto cestou půjdu, protože myslím, že to byl jeden z aspektů mého předchůdce v této pozici. Probíhá forenzní audit a těším se na jeho výsledky, abych s nimi mohl pracovat dál."

V dlouhodobém horizontu se chce Milan Křístek zaměřit na rozvoj hromadné dopravy v Praze.

„Konkrétně mám na mysli dodělání trasy A, dotáhnout plánovanou trasu D alespoň do fáze územního rozhodnutí a zakomponovat do územního plánu, to znamená alespoň to dotáhnout do této plánovací fáze a pak jsou tam samozřejmě otázky rozvoje dalších tratí a obslužnosti tak, abychom zachovali kvalitu a dostupnost veřejné dopravy v Praze na tak špičkové úrovni, mimochodem, na jaké dneska je."

Zářijové změny ve veřejné dopravě zvládl prý podnik po provozní stránce výborně. Pokud dojde k nějakým dalším, nemají se cestující čeho obávat.

autor: ank
Spustit audio