Pozor na Halloween! - varuje polská katolická církev

4. listopad 2012

Polská katolická církev varovala věřící, aby se neúčastnili akcí spojených s Halloweenem. Tedy akcí, které jsou podle ní propagací okultismu a satanismu. Halloween, původně keltská tradice, se v postkomunistických zemích začala objevovat během 90. let a v řadě z nich zdomácněla. Jak je tomu v Polsku?

Vydlabané dýně, masky a duchové. To vše jsou symboly původně keltského svátku Halloweenu., který u nás i v Polsku postupně zapouští kořeny. V noci z jednatřicátého října na prvního listopadu se předem vydlabané dýně rozsvěcují,aby duše zemřelých viděly na cestu.

V Polsku proti podobným oslavám ostře protestuje katolická církev. Podle ní jde o propagaci okultismu a magie, která má negativní vliv na děti a mládež.

Zbygniew Czendlik, polský katolický duchovní, který nyní působí jako děkan ve východočeském Lanškrounu, to tak tragicky nevidí.

„Já si naopak myslím, že Halloween má pozitivní dopad, protože díky němu se naše pozornost víc upoutá na to, co nám je blízké a vlastní. To, v čem jsme vyrůstali my, naši rodiče a prarodiče. Ve svém důsledku to přispěje k tomu, že si budeme více uvědomovat, co to znamená tajemství umírání a smrti.“

Na rozdíl od katolické církve si údajně libují polští zemědělci. Těsně před 31. říjnem totiž zaznamenali zvýšené příjmy z prodeje dýní. Zbygniew Czendlik to poněkud zlehčuje.

„Já bych to těm zemědělcům přál, Pán Bůh zaplať za to, kdyby tomu tak bylo. Já když vidím ty dýně s tou svíčkou, tak to dokonce vypadá docela zajímavě. Dokonce si myslím, že je to hezké a absolutně mi to nevadí.“

Starosti mají polští policisté. Ti každoročně během svátku Všech svatých 1. listopadu a Památky zesnulých o den později organizují mimořádnou akci, nazvanou Znicz – což ve volném překladu znamená svíčku, kterou dávají 2. listopadu pozůstalí na hroby zemřelých. Během těchto svátků je v pohybu celé Polsko a při dopravních nehodách každoročně umírá na silnicích několik desítek lidí. Protože letos následuje po obou svátcích prodloužený víkend, budou mít polští policisté pohotovost až do nedělní půlnoci.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio