Redaktor Filip Černý obdržel novinářskou cenu Adenauerovy nadace

13. listopad 2012

Český rozhlas České Budějovice získal prostřednictvím redaktora Filipa Černého hlavní cenu v kategorii rozhlas v jubilejním desátém ročníku Regionální novinářské ceny Konrad-Adenauer-Stiftung. Slavností vyhlášení se uskutečnilo v pátek 2. listopadu na akademické půdě Masarykovy univerzity v Brně.

Filip Černý porotu oslovil seriálovým námětem o jihočeských sakrálních stavbách, které byly postaveny v návaznosti na památky na druhé straně hranice. Pětidílný rozhlasový seriál se skládá z reportážních nahrávek z příslušných míst, které jsou doprovázeny odborným komentářem. Snímek u hodnotící komise zabodoval i přes velkou konkurenci vynikajících autorů z celé republiky.

„Zmapoval jsem pět jihočeských církevních památek, které mají nějaký vztah k našim sousedům v Rakousku a Bavorsku. Navštívil jsem obě místa s památkářem Romanem Lavičkou a naše povídání o ikonách zaznamenal na mikrofon. Práce na seriálu byla pro mne radost. Rozhlas ho už dvakrát odvysílal, jednotlivé díly posluchači naleznou i na webu,“ prozradil českobudějovický redaktor Filip Černý.

Pro Český rozhlas České Budějovice to není úspěch ojedinělý. V roce 2011 obdržela cenu Konrad-Adenauer-Stiftung redaktorka Hana Soukupová za časosběrný dokument s názvem Davídek.

V letošním roce si Nadace Konrada Adenauera dala za cíl ocenit nejlepší seriál a poskytla tak široký prostor regionálním novinářům předvést své profesní kvality. Právě pomocí seriálu mohli představit zajímavá místa či zajímavé osobnosti svého regionu.

Mezi letošními oceněnými je i editor Českobudějovického deníku Luboš Dvořák, který uspěl v kategorii tisk se seriálem Jihočeské filmování.

Konrad-Adenauer-Stiftung si klade za cíl dlouhodobě podporovat demokracii a pluralismus. V této souvislosti si uvědomuje velkou důležitost žurnalistiky, proto podporuje práci novinářů v regionech. Projektem poukazuje na to, že práce novinářů v regionech může mít vysokou kvalitu. Ocenění má za úkol vyhodnotit nejlepší příspěvky a být také příkladem pro další novináře.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.