Mgr. Jan Smolík: Nejen o hradu Nové Hrady

8. listopad 2012
Vstupte!

Zemětřesení, požár s výbuchem, ale i tajemství výroby hyalitového skla skrývá ve svých zdech Státní hrad Nové Hrady, kam se vypravíme v pořadu Vstupte! s premiérou 8. listopadu v 11 hodin.

Pozvání do studia přijal kastelán Mgr. Jan Smolík, který sice původně toužil po kariéře kantora, ale nakonec doslova propadl historii a památkám. V pořadu nebude řeč pouze o minulosti a současnosti Nových Hradů, ale zastavíme se také u výroby piva a várných register, které se staly podkladem pro bakalářskou a následně i magisterskou práci. Projdeme také hradem Rožmberk, kde sbíral první zkušenosti a nevynecháme ani překvapivě detailní internetové stránky Nových Hradů, kde si o památce i jejím provozu dohledáte nejen vše, co vás v té chvíli napadne, ale dozvíte se ještě mnohem víc.

Mgr. Jan Smolík po gymnáziu vystudoval kulturně historickou regionalistiku na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, následně v letech 1995-1997 pokračoval v programu Učitelské studium historie. Svou diplomovou práci zaměřil na lounské předbělohorské pivovarnictví. V roce 2000 zahájil studia dvouletého kurzu stavební historie při Fakultě architektury ČVUT v Praze a Ústavu památkové péče. První zkušenosti s památkami sbíral už v letech 1993-1997 jako průvodce na Státním hradě Rožmberk, kde po studiu vysoké školy pracoval v základní evidenci mobiliáře, i jako bezpečnostní pracovník a uklízeč. V roce 2002 nastoupil na pozici kastelána Státního hradu Nové Hrady, kde působí dosud. Kromě příprav sezonních výstav, přispívá do regionálních časopisů i novin.

Mgr. Jan Smolík ve studiu Leonarda

O bytu panského úředníka i budoucnosti Nových Hradů
Při natáčení pořadu Vstupte! jsme se s Mgr. Janem Smolíkem trochu zapovídali, a tak se všechny části rozhovoru do vysílání nevešly. Například jsme se zastavili u druhého a třetího návštěvnického okruhu, bytu panského úředníka a v hradním příkopu, povídali jsme si o pracovnících Nových Hradů i plánech na příští roky:

Mgr. Jan Smolík ve studiu Leonarda

Vánoce u pana správce
Tradiční návštěvnická sezóna sice skončila, ale mnohé památky můžete navštívit i mimo ní. Pokud se rozhodnete vypravit na Nové Hrady v prosinci, připravte se na Vánoce u pana správce:

Rozhled po okolí Nových Hradů
Při našem povídání jsme se s Mgr. Janem Smolíkem také rozhlédli po okolí „jeho” hradu. Nevynechali jsme ani Hrady na Malši a další památky, kde se můžete zastavit.

Mgr. Jan Smolík ve studiu Leonarda
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.