Greenpeace chce, aby Česko chránilo velryby

Česká pobočka Greenpeace chce, aby se Česko přidalo k zemím chránícím velryby. Členové sdružení dnes v Praze zahájili kampaň za to, aby země vstoupila do Mezinárodní velrybářské komise. Její hlas má pomoci zmařit snahy velrybářských států, které chtějí zrušit moratorium na lov kytovců pro obchodní účely.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kampaň Greenpeace

kampaň Greenpeace | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

Od roku 1986 sice platí moratorium na komerční lov kytovců, ale Japonsko díky výjimkám stále loví 700 velryb ročně. Spolu s Norskem a Islandem usiluje o obnovu komerčního lovu. "Takže každý ten hlas je hrozně důležitý," vysvětluje režisér Steve Lichtag důvod, proč by mělo být v Mezinárodní velrybářské komisi i Česko. "My potřebujeme jako Česká republika zvednout ruku, říct Ano, my jsme kulturní národ a my víme, co se děje, nás zajímá, jak oceány budou vypadat, nás zajímá životní prostředí."

Vstup Česka do velrybářské komise podporuje ministerstvo životního prostředí, které už loni vypočítalo, že by nás to přišlo na 700 tisíc korun. "Rozpočteno na jednoho člověka je to prostě něco jako desetník," poukazuje mluvčí Greenpeace Václav Vašků, podle kterého bude mít náš vstup do velrybářské komise rozhodně cenu. "Náš hlas má stejnou váhu potom jako hlas Japonska, které by si přálo lov obnovit."

Petici Greenpeace už podepsalo přes pět tisíc lidí. Vláda bude o přístupu republiky do zmíněné komise rozhodovat v nejbližších týdnech.

Marek Janáč, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme