Obyvatelé Brna si připlatí za likvidaci odpadu, poplatek naroste o 175 korun

6. listopad 2012

Brňané zaplatí radnici příští rok za likvidaci odpadu skoro o 75 milionů korun více než letos. Zastupitelé dnes dopoledne zvýšili dosavadní pětisetkorunový poplatek za osobu a rok na 675 korun.

Radní zdražování zdůvodňují tím, že musí doplácet na odpadové hospodářství města z velmi napjatého rozpočtu velké částky. „V mnoha jiných městech je odpad ještě dražší než v Brně, například v Jihlavě anebo Olomouci“ dodal primátor Roman Onderka (ČSSD).

Zdražení zvýší měsíční náklady každého obyvatele města asi o 15 korun. „I taková částka ale může představovat problém pro některé seniory,“ vysvětluje Libuše Gottwaldová z brněnské pobočky Svazu důchodců. Brno má totiž zavedený systém osvobození od poplatků, který se vztahuje například na třetí a další děti v rodině, seniorů se ale netýká.

Část opozice navrhovala nechat poplatek v současné výši a hledat úspory jinde. „Mohly by se do systému například zahrnout i desetitisíce lidí, kteří v Brně přebývají, nejsou tu ale hlášení k pobytu, produkují odpad a nic přitom neplatí,“ nastínila jednu z možností Jana Drápalová (Strana zelených).

autor: Vladan Dokoupil
Spustit audio