Do Olomouce přijel natáčet Maxim Šostakovič

7. listopad 2012

Přední ruský dirigent Maxim Šostakovič se včera v Olomouci ujal role supervizora při nahrávání dvou klavírních koncertů jeho slavného tatínka, skladatele Dmitrije. Původně měl zdejší Moravskou filharmonii sám řídit, zabránila mu v tom ale nemoc rukou.

Zvláště ke koncertu č. 2 má zvláštní vztah, otec ho totiž složil přímo pro něj. V hanácké metropoli bude Maxim Šostakovič pobývat několik dní. "Má práce spočívá v tom, že sedím v režii a celé natáčení pozoruji. V případě nějakých nesrovnalostí zasáhnu a vše napravím," uvedl Maxim Šostakovič.

Podle ředitele Moravské filharmonie Vladislava Kvapila je nahrávání Šostakovičových děl pro olomoucký soubor výjimečná událost. "Pro nás to má obrovský význam, i pro mě, protože Šostakovičovu hudbu miluji. Často ji provádíme na našich koncertech. A navíc když přijede syn slavného otce Maxim, tak je to pro nás bomba. Jsme rádi, že je tady, jen nás mrzí, že ze zdravotních důvodů nemůže dirigovat. To je takový malý stín na této krásné chvíli pro mě a Moravskou filharmonii," řekl Kvapil.

Radka Kvasničková

autor: sra
Spustit audio