Indický nosorožec Baabuu oslavil v plzeňské zoo osmé narozeniny

7. listopad 2012

Největší obyvatel plzeňské zoologické zahrady indický nosorožec Baabuu oslavil 8.narozeniny. Chovatelé mu připravili dort z ovoce a zeleniny. Nosorožec váží v současné době 2200 kilogramů a společně s partnerkou Manjulou jsou jedinými indickými nosorožci v České republice.

„Oba nosorožci postupně dospěli a letos se poprvé i pářili. V Evropě je tento druh zastoupen pouze 61 exempláři ve 24 zoologických zahradách. Nosorožec indický je kriticky ohrožený kvůli svým rohům, obývá pouze tři státy světa. Většina populace se potom zdržuje poze ve dvou národních parcích. Na zemi je dnes zhruba jen 2500 nosorožců indických“, říká mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Nosorožec indický je největším druhem asijských nosorožců. Má silnou, tmavošedou kůži posetou drobnými hrbolky. Kůže vytváří pláty spojené hlubokými záhyby, takže nosorožec vypadá jako by byl v brnění. Tento druh nosorožce má pouze jeden roh - samice podstatně menší než samec. Mají masivní hlavu a pružný horní pysk, kterým si trhají a podávají tuhou rostlinnou stravu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio