Lidé nevyužívají městských peněz na opravy po sprejerech

8. listopad 2012
Zprávy z

Jihlavané nemají zájem o proplácení škod po sprejerech. Zatímco v roce 2010 zastupitelstvo lidem rozdalo na opravy posprejovaných zdí 650 tisíc, letos částka nepřesáhla ani 200 tisíc korun.

Příliš velká byrokracie může zřejmě za to, že si Jihlavané přestali žádat o peníze na opravy po sprejerech. Zatímco v roce 2010 vedení města vyplatilo přes 600 tisíc korun, letos je to necelých 190 tisíc.

Podle úředníků lidi od žádosti odrazuje přílišné papírování. "Musejí to nejprve nahlásit policii, pak si k nám přijdou pro žádost, my to nafotíme, předáme to komisy ke schválení, oni si to pak musí nechat opravit a až to opraví, dáme to na schválení do zastupitelstva," popsala zdlouhavý postup pro vyplácení peněz úřednice Věra Froňková.
Nejvíce posprejovaných domů je v současné době v Jihlavě na největším sídlišti ve městě na Březinkách. "Je to hrozný, ale co máme dělat. Když to zatřema, za týden to tady bude zase. Je to pořád dokola. Myslím, že ty opravy už opravdu nemají cenu," postěžovala si mladá maminka Lenka.
Lidem z posprejovaných domů pomáhají v Jihlavě studenti Střední školy stavební. Ti na požádání nápisy zdarma odstraní. "Je to součástí praxe a studenty to baví," řekl Regionu ředitel školy Pavel Toman.



autor: Lucie Maxová
Spustit audio