Stávky ve státních úřadech se zúčastnilo 200 tisíc lidí

Dnešní hodinové výstražné stávky pracovníků veřejné správy a služeb se podle prvních informací odborových předáků zúčastnilo přes 200 tisíc lidí, tedy méně než třetina těch, které 15 protestujících odborových svazů zastupuje. Agenturní zpravodajství je ale při hodnocení počtu stávkujících daleko střízlivější. Lidé jsou nespokojeni se svými příjmy - hlavně s výrazně nižšími letošními 13. platy, než měli slíbeno původně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stávka v gymnáziu Na Vítězné pláni

stávka v gymnáziu Na Vítězné pláni | Foto: Martin Štěrba

Předáci jsou s prvními informacemi o počtu stávkujících spokojeni. "Byli jsme zaskočeni, kolik lidí do stávky šlo," prohlásili v centrále. S průběhem stávky je spokojen i šéf školských odborů František Dobšík - podle něj zůstala zavřena drtivá většina škol - hlavně ve větších městech." Brno, Ostrava, Karviná, Kladno, Nymburk, Uherské Hradiště, Znojmo, Břeclav, Karlovy Vary, kde školy byly většinově otevřeny až v 9 hodin."

Nemocnice byly dnes mezi stávkujícími na špici. Protestovalo prý víc lidí, než je tam v odborech. Stávkovali také úředníci, hlavně v krajích. Na hodinu zavřelo také hodně muzejí a knihoven. Petice podepisovali tam, kde stávkovat nesmějí, hasiči, policisté, dozorci ve věznicích. O hodinu později začínalo hodně škol. Podle předáků skoro všechny.

I někteří odboráři ale dnešní stávku kritizují - za nepřipravenou a nepromyšlenou ji označila například Asociace samostatných odborů. S tím ale mluvčí protestujících, Alena Vondrová, rozhodně nesouhlasí. "Můžeme už dnes konstatovat, že zaměstnanci reagovali na naši výzvu a že pochopili naši výzvu jak ji pochopit měli."

Státním zaměstnancům se nelíbí, že letos mají svůj 13. plat dostat jen ve výši 10 procent namísto původně slibovaných 50. Vláda to ale zdůvodňuje prázdnou kasou. Pokud se ale neprobere, další razantnější protesty prý přijdou brzy. "Obávám se, že bohužel v této zemi se budou muset zaměstnanci obdobně jako zaměstnanci v členských zemích Evropské unie domáhat svých práv opakovaně různými razantními formami protestu. Mnohé věci nelze prosadit jedním krokem," potvrzuje odhodlání mluvčí protestujících odborových svazů Alena Vondrová.

Ministerstvo financí ale znovu potvrdilo, že kvůli prázdné státní kase nemohou lidé placení státem zatím s vyššími příjmy pro letošek počítat. Radiožurnálu to řekl mluvčí ministerstva Marek Zeman. "My jsme naši pozici deklarovali. Je nutné držet výdajový rámec rozpočtu. To znamená, že třinácté platy budou ve výši 10 procent. Ostatní ukáže vývoj inflace a to, jak se bude během roku vyvíjet státní rozpočet."

Jediné, s čím jsou odboráři nespokojeni, a co je zaskočilo, jsou negativní reakce řady lidí, kterým se jejich dnešní stávka nelíbila. Radiožurnál si na toto téma nechal udělat od agentury Median průzkum. Odpovědělo v něm na 500 občanů a většina z nich nesouhlasí s výplatou 13. a 14. mezd státním zaměstnancům. Nelíbí se jim proto ani dnešní hodinová stávka. Podle průzkumu pouze třetina lidí podporuje současnou praxi, kdy zaměstnanci veřejného sektoru dostávají více platů než je kalendářních měsíců. Tolerantnější jsou v této věci lidé s vyšším vzděláním. Analytička Maggida Sukkari vysvětluje proč. "Vzdělání do určité míry souvisí i s příjmem. Lidé kteří sami nejsou na tom finančně tak špatně, tak jsou více přejícní i k těm ostatním."

S výplatou 13. a 14. platů naopak spíš souhlasí lidé s vyššími příjmy, vyšším vzděláním, nižší věkové kategorie a co se týká regionů, tak spíše Moravané. "Naopak Pražané jako takoví jsou hodně proti a víc než polovina naprosto nesouhlasí, aby zaměstnanci měli 13. a 14. plat."

Markéta Kaclová, Lenka Šumová, Zuzana Kopuletá, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme