ADRA pomáhá obětem superbouře Sandy na Haiti

10. listopad 2012

V médiích se po ničivém hurikánu Sandy mluvilo především o postiženém New Yorku, případně o jeho vlivu na výsledek amerických voleb. Sandy a následné záplavy ale zasáhly i země Karibiku. Právě na ně zaměřuje svoji pomoc humanitární organizace ADRA.

Zatímco se Newyorčané, postižení superbouří Sandy, ptali, kdy už jim zase půjde elektřina, obyvatelé některých karibských zemí řešili zcela jiné problémy. Elektřinu totiž neměli ani před ničivým hurikánem. O to víc potřebují pomoc druhých. Mezi těmi je i humanitární organizace ADRA a její ředitel Jan Bárta:

„Jedná se o Jamajku, Dominikánskou republiku a Haiti. Ta zkušenost z Haiti je ještě navíc pro ADRU v České republice velmi intenzivní, protože tam zrovna v té době byli dva naši pracovníci, kteří zažili tu hrůzu přímo na místě, protože my tam od zemětřesení na Haiti v roce 2010 uskutečňujeme projekty obnovy mezi farmáři ve vesnicích v provincii Petit Goave.“

Ředitel humanitární organizace ADRA Česká republika Jan Bárta

Na Haiti, kam v roce 1492 připlul Kryštof Kolumbus, dnes žije jeden z nejchudších národů na světě. Zcela tu chybí infrastruktura a nefunguje ani státní správa. Ostrov navíc v posledních letech opakovaně čelil přírodním katastrofám. I proto je pro Haiťany pomoc ADRY tak důležitá.

„Je to přibližně sedm farem, na kterých pracujeme, a nám se skutečně podařilo za ty dva roky po zemětřesení ty zemědělce i vyškolit, protože opravdu ten jejich přístup k obdělávání půdy je někdy založen na naprosté neznalosti. To znamená třeba jenom řádky na poli, které se dělaly tak, že vlastně ještě ta voda stékala a ještě splavovala tu půdu. A je vidět i taková dobrá vůle ze strany těch beneficientů, že se chtěli naučit a skutečně se dařilo nejenom vypěstovat na těch polích dostatek potravy pro ně, ale oni byli schopní a vypadalo to nadějně, že budou prodávat i nadbytky těch svých produktů.“

Více než 80 procent veškeré úrody je však nyní zničeno. Zahynulo na šest desítek lidí, jednadvacet tisíc obyvatel bylo evakuováno a voda vyplavila přes deset tisíc domů. Haiťanům hrozí hladomor a nová epidemie cholery.

„Je to s podivem, že ti lidé tu svoji situaci přijímají, nezoufají si, jsou schopni znovu začít. A to je asi to nejhorší, co na člověka působí, že dva roky se snažili něco měnit a měnit a ono stačí dva dny prudkých dešťů a větrů a všechno vám to splaví. Nicméně chci říct, že ta povaha těch lidí je na to mnohem více připravena než ta naše, mají chuť znovu do práce.“

Dodává Jan Bárta. ADRA Haiťanům v tuto chvíli rozdává především tablety na čištění vody, ale i přikrývky a potraviny. Bude i nadále pomáhat farmářům, aby mohli co nejdříve znovu obdělat svá políčka a začít si pěstovat novou obživu.

ADRA na Haiti

Bez štědré podpory českých dárců by se ale ADRA neobešla. Pomoci můžete i vy zasláním dárcovské sms ve tvaru DMS AMERIKA na číslo 87777 nebo poukázáním peněz na účet číslo 3762 3762/0300 s variabilním symbolem 570.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio