Eva Lenartová: Srdce Ostravy chřadne

11. listopad 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Znáte ostravská "nej"? Většinou jde o bizarní výčet nejrůznějších zajímavostí, jimiž se domácí pyšní. Jestli ale Ostravané mohou být pyšní na největší obchodní a zábavní centrum v České republice, tedy Forum Nová Karolina, to si autorka poznámky vůbec není jistá.

Vítejte v největším nákupním a zábavním centru Forum Nová Karolina Ostrava - nákupy a zábava pod jednou střechou v srdci Ostravy. Zdá se vám to jako slogan ze scifi filmu? Nikoliv, běžná realita. Pravda ovšem je, že vlivem vytrvalé masáže morbidnost podobných výkřiků přestáváme vnímat.

Čtěme ale dál: po výčtu obchodních značek následuje informace, že (cituji): Naše centrum navštívila také Česká Miss Tereza Chlebovská, moderátor Libor Bouček, Nightwork, Martin Harich, Celeste Buckingham, herec Miroslav Šimůnek a další.

Vyjma kapely Nightwork ani za mák netuším, o koho jde. Je mi však jasné, že v obřím obchodním centru nebyli ani za nákupy, ani za zábavou, ale naopak jako baviči.

Vždyť kromě vepřového, kozaček a kufru si v Karolině můžete užít dny plné zábavy her a soutěží, skočit si do fitka, navštívit výstavu fotografií, koncert, taneční vystoupení, autogramiádu, soutěžit o nákup zdarma, sledovat předávání cen šťastným výhercům nebo program TV Forum Nová Karolina, jehož obsahem je atraktivně informovat a bavit.

Chybějí jen hotelové pokoje a soutěž o romantický víkendový pobyt pro dva s parkovacím místem označeným blikajícími barevnými žárovkami.

Do krychle postavené jako sarkofág pro schodiště, připomínající přístup k volgogradskému monumentu Mamajev Kurgan se ovšem začínají přesunovat i doprovodné programy festivalů. S napětím očekávám, kdy dojde i na divadlo a filharmonii.

V souvislosti s deklarovaným odhodláním městských úředníků i samotných Ostravanů oživit centrum jsou to vše smrtící aktivity, počínaje samotným rozhodnutím postavit něco podobného v těsné blízkosti jádra města.

Vstup do centra Ostravy od Karoliny je vskutku impozantní. Hotel Palace určený přes protesty památkářů k demolici hledí do zabedněných oken obchodního domu Ostravice, který se patrně zřítí vlastní vahou, a časem se nejspíš začneme modlit za budoucnost Kotasova paláce, jejž se chystá opustit Česká spořitelna.

Přibývá prázdných výkladů a opuštěných bytů. Snaha radnice změnit obchodní prostory zpět v bytové jednotky s odůvodněním, že když v centru budou bydlet lidé, centrum ožije, je jedním slovem směsná. Prázdných bytů je nespočet, stejně jako prázdných kancelářských prostor.

Srdce Ostravy rychle a viditelně chřadne. Možná by radní by udělali mnohem lépe, kdyby nic nestavěli, ale starali se o to, co už dávno a s mnohem větším citem a elegancí postavily předchozí generace.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.