Vojáci v záloze cvičně postavili v Českých Budějovicích protipovodňový val

12. listopad 2012

Během sobotního dopoledne vyrostla na pravém břehu Vltavy v Českých Budějovicích protipovodňová zábrana z hliníkových dílů, která má uchránit část města od velké vody.

Celková délka valu proti povodni bude 1700 metrů. Montovalo ji na 60 armádních záložáků a deset lidí z výrobní firmy. Vedoucí projektu Petr Víta ocenil, že první úseky zvládli v kratším čase, než předpokládal.

„Dvě stě metrů je již postaveno a hotovo, výška je šedesát centimetrů. Musím pochválit vojáky dobrovolné zálohy, protože jejich nadšení pro věc dnes není moc vidět. Zvlášť když vím, jaké jsou odměny za tuhle činnost. Perfektně to odvedli a doufejme, že jim to vydrží, protože těch úseků je před námi ještě hodně,“ přeje si Víta.

Marie Siváková, která v Českých Budějovicích zažila ničivé záplavy v roce 2002, sledovala výstavbu protipovodňové hráze s nadějí, že podobná katastrofě dokáže zabránit.

„V roce 2002 jsme měli barák potopený, celé spodní byty byly pod vodou. Teď tu řeku vybagrovali a rozšířili a hráze jsou lépe udělané, tak by to možná bylo dobré a zabralo to,“ domnívá se Siváková.

Po sobotní zkoušce protipovodňové stěny v Českých Budějovicích ji dodavatelská firma opět rozebrala na díly, které složila do 26 kontejnerů. Opatření na objednávku Povodí Vltavy v řádech desítek milionů korun dostane do správy českobudějovický magistrát.

Nákres umístění protipovodňového valu

Zkouška měla ukázat, jaká doba by byla potřeba k jeho smontování při reálném nebezpečí velké vody, a také prověřit, zda všechny díly skládačky dlouhé 1700 metrů do sebe zapadají a zda dokonce nějaký nechybí.

Redaktor Václav Malina se vypravil na nábřeží Vltavy, kde mu vstupní informace za dodavatele protipovodňové stěny poskytl Jan Žemlička. Mezi šedesátkou vojáků dobrovolných záloh Armády ČR montovali protipovodňový val v Českých Budějovicích také Jaromír Beránek z Lomnice nad Lužnicí a Pavel Mareš z Boršova nad Vltavou. I s nimi redaktor Václav Malina pohovořil.

autor: Václav Malina
Spustit audio