V Košeticích na Pelhřimovsku roste největší stavba posledních dvaceti let

12. listopad 2012
Zprávy z

V Košeticích na Pelhřimovsku roste obří stožár. Dosahovat bude až do výšky čtvrt kilometru nad zemi a našim meteorologům poslouží pro sledování globálního oteplování v celé ČR.

V Košeticích na Pelhřimovsku právě roste největší stavba Česka za posledních dvacet let. Do výšky čtvrt kilometru nad zemí se bude tyčit stožár, který bude měřit obsah skleníkového plynu v ovzduší. Na hubenou vysokou stavbu se budou dostávat technici speciálním výtahem. Stavba stozářu začala v polovině srpna a měla by být hotová do konce roku: "Dnes například práce na chvilku zastavila hustá mlha, kdy se v ní stožár naprosto ztratil. Zima, sníh a mráz budou pro techniky ještě složitější, ale do konce roku bude stožár hotový," říká vedoucí observatoře Milan Váňa.

Rozsahem prováděných měření je podle Váni košetická stanice nejvýznamnější nejen na Vysočině, ale i v Česku. Výsledky měření totiž budou platná pro celou zemi. Náklady 45 milionů korun hradí Evropská unie. Měření bude sloužit také pro sledování dálkového přenosu škodlivin přes kontinenty.

autor: ost
Spustit audio