ČZ Strakonice zvýšila export

22. duben 2004

Na 614 milionů korun, to je asi o čtvrtinu, posílil v minulém roce export strojírenské společnosti ČZ Strakonice.

Celá skupina ČZ včetně tří společností s ručením omezeným vyvezla o devět procent více než v roce 2002. Přesto tržby firmy klesly kvůli ukončení dodávek převodovek pro mladoboleslavskou Škodu. ČTK to řekl mluvčí společnosti Jan Pěnkava.

Nejvíce vzrostl export do Velké Británie, kam ČZ vyvezla téměř čtyřnásobek oproti předchozímu roku. Podle Pěnkavy šlo především o komponenty pro automobilový průmysl. Hlavním trhem nadále zůstává Německo, které posílilo o třetinu na 142 milionů korun. Druhý největší trh - Rusko, kde firma vlastní společnost ČZ - Turbo - Gas, posílil dokonce o 80 procent. Orientací na export vyvažuje ČZ výpadek svého hlavního odběratele z minulých let, společnosti Škoda Auto, pro kterou po dlouhá léta vyráběla převodovky. Výroba však skončila loni v březnu, neboť Škoda převedla výrobu do vlastního závodu. Tržby strakonické firmy proto loni klesly o třetinu. "Ve skutečnosti by byl propad ještě silnější, ale daří se nám jej vyrovnat novými výrobky a růstem exportu," řekl Pěnkava. ČZ Strakonice se soustředí zejména na výrobu turbodmychadel pro naftové motory a zemědělskou techniku, opracování hliníkových odlitků. Vyrábí také vysokozdvižné vozíky Desta a v sesterských společnostech řetězy a obráběcí a jednoúčelové stroje. V posledních letech postupně obnovuje také výrobu zbraní.

Samotná akciová společnost má nyní asi 1400 zaměstnanců, celá skupina potom zaměstnává 1955 lidí. Základní kapitál společnosti činí zhruba 1,37 miliardy korun. Nejvýznamnějšími vlastníky firmy ČZ jsou společnosti SPPD, Klima a VÚOSO.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio