Biologická léčba je pro pacienty s Bechtěrevem doslova vysvobozením

Na konci devatenáctého století popsal ruský lékař Vladimir Michajlovič Bechtěrev nemoc, která se projevuje hlavně kostnatěním páteře. Kdysi si lékaři mysleli, že onemocnění postihuje pouze muže. Dnes se ví, že onemocnět mohou také ženy, i když u mužů se Bechtěrev vyskytuje až třikrát častěji. Dnes osmatřicetiletého Františka začala nemoc trápit už v dospívání.

Život s Bechtěrevem není jednoduchý. Tělo člověka bolí, i když je v naprostém klidu. Už jen vyspat se je problém, potvrzuje František.

„Vydržel jsem ležet tak čtyři, pět hodin a už po třech hodinách jsem se na posteli obracel na levý bok, na pravý bok. Stejně to však nepomůže, člověk musí vstát a tělo rozhýbat, nebo se přesunout do nějaké jiné polohy.

Jediná obrana proti tomu byla užívat léky proti bolesti. Ty sice bolesti tlumily, ale člověk je zase potom tak otupělý, že je schopen prospat celý den,“ popisuje František.

Nemoc podle něj přináší nejen pohybová omezení: „Po hodině chůze vás začnou bolet kyčle, páteř… Společenský život jde do ústraní a v tom soukromém musejí být partnerky hodně tolerantní, aby něco takového zvládly.“

Biologická léčba stojí statisíce

Františkův stav se markantně zlepšil poté, co mu lékař nasadil biologickou léčbu.

„Biologickou léčbu nemůže dostat každý, ani to není úplně správné,“ říká doktor Ladislav Šenolt z Revmatologického ústavu v Praze. „Asi dvě třetiny pacientů s Bechtěrevovou nemocí mohou poměrně dobře fungovat na nesteroidních antirevmaticích a zejména při pravidelné rehabilitaci a každodenním cvičení.“

Biologická léčba účinkuje u Bechtěrovovy choroby velmi rychle. Pacientům se během několika dnů velmi uleví a ti, kteří už museli používat například berle, je odhazují. Stále je to však léčba drahá.

„Její cena zhruba tři sta tisíc korun ročně. Ve vyspělých zemích je to vyváženo tím, že pacienti mohou pracovat, odvádět daně a nepobírají sociální dávky.

Díky léčbě se vrací do života

Také nedochází k takové progresi onemocnění. Pacienti nejsou tak často hospitalizováni. Nemusí se jim tak často provádět endoprotézy a nemají řadu komplikací po dlouhodobém užívání nesteroidních antirevmatik,“ říká doktor Šenolt.

„Nevyčíslitelnou stránkou jsou určitě benefity, které pacient vnímá osobně. Zlepšená kvalita života, možnost sociálního a pracovního zařazení a hlavně – život bez bolesti,“ dodává lékař.

Úplně jiný život žije teď i pan František: „Určitě mě to posouvá a otvírá dveře, které nemoc zavřela. Mohu jezdit na kole, chodit na kulturistiku, začínám uvažovat o založení rodiny. S tím preparátem dokážu zvládnout chodit do práce i starat se o rodinu.“

Biologická léčba se pacientům s Bechtěrevovou nemocí podává dlouhodobě. Pro mnohé z nich je to jediná cesta, jak prožít plnohodnotný život.

autor: anr
Spustit audio