V Muzeu Policie ČR se přednášelo na téma špionážní technologie

14. listopad 2012

Jsou podvodníci schopni získat informace o naší platební kartě? A co na nás může prozradit např. nový iPad? To jsou otázky, na které raději nechceme znát odpověď. Při dnešní rychlosti technologického vývoje by se nám to však jednoho dne nemuselo vyplatit. To si nejspíš uvědomilo i Muzeum policie ČR na pražském Karlově, které v rámci Týdne vědy a techniky uspořádalo přednášku o špionážních technikách, jako jsou skimming či zkoumání telefonu.

Wuup… Tak toto je přímo váš magnetický proužek, který je zaznamenán ve zvukové složce, a z toho následně můžeme zjistit i číslo vaší platební karty."

Takový zvuk bychom při vybírání peněz z bankomatu pravděpodobně ani nezaregistrovali. Právě ten ale může vést k vybílení našeho bankovního účtu. Skimming, neboli skenování, je totiž proces, kdy pomocí malého zařízení dochází ke zkopírování elektronických dat z platební karty.

Nedá se přesně odhadnout, kde se může skimmovací zařízení namontovat. To se totiž dá v dnešní době namontovat téměř všude. Jak v bance, tak mimo banku, zkrátka úplně všude," vysvětluje magistr Ivan Šotík z kriminalistického ústavu Praha, který byl na konferenci i hlavním přednášejícím.

Jedinou možností, jak se před skimmováním ochránit, je při zadávání pinu překrýt rukou klávesnici."

Ačkoli se skimmování karet v zahraničí začíná šířit, v České republice jsou takové případy velmi ojedinělé. Důvodem jsou podle Šotíka čipové karty, které se nedají tak snadno oskenovat.

V našem bankovním systému naštěstí stále využíváme čipové karty, takže zneužívány nejsou v České republice, ale stává se tak např. v Americe, kde stačí pouze zkopírovaný bankovní proužek a případně pin a pachatel může provádět bankovní transakce."

Kriminalistické oddělení Ivana Šotíka se ale nezabývá jen skimmováním bankovních karet. Jeho hlavním předmětem je v současné době zkoumání mobilních zařízení, která mohou posloužit k rychlé identifikaci pachatelů.

Pokud někdo použije mobilní telefon k páchání trestné činnosti, tak je to vodítkem k tomu, kde se např. pachatel nacházel, co všechno prováděl - jestli posílal smsky, jestli někomu telefonoval," vysvětluje Ivan Šotík.

Tímto způsobem byla např. před pěti lety odhalena skupina Ztohoven, která se před pěti lety nabourala do vysílání České televize. Lokalizován ale může být pachatel i přesto, že po celou dobu netelefonoval. Stačí mít jen nainstalovaný chytrý software, jako je tomu např. u nového iPadu.

Tak iPad je takový, já bych řekl, trochu práskač. Jestli-že máte nainstalovaný novější firmware, můžeme se dostat i k 10 000 záznamů o tom, kde jste se nacházeli."

Mobilní telefon je tedy takové tajné monitorovací zařízení, které kriminalisté nemusí složitě instalovat. Lidé ho totiž nosí stále u sebe.

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio