Novodobí hledači pokladů mnohdy plení archeologicky cenné lokality

14. listopad 2012
Zprávy z

I když je u nás hledání pomocí detektoru v národních památkách přísně zakázané, stále ještě zbývá řada archeologických nalezišť, kde mohou tzv. lovci pokladů hledat prakticky beztrestně. Na jednoho takového hledače jsme narazili například přímo v centru Třebíče na Podzámecké nivě.

Lovci pokladů často porušují zákony. S detektory kovů plení archeologická naleziště. Na Slovensku už hledání pomocí detektoru zakázali a hrozí tam za to až 10 let vězení. V České republice je možné kromě národních památek hledat prakticky kdekoli.

Otázkou ovšem zůstává, jestli striktní zákaz hledání s detektorem je správným řešením. Slováci se teď obávají, že hledači pokladů svoji vášeň stejně neopustí. Rozdíl ale bude v tom, že už archeologům nebudou své nálezy hlásit a spolupracovat s nimi a archeologové se tak o řadě významných objevů vůbec nedozví.

V České republice by každý, kdo pátrá v krajině s detektorem, měl nálezy starší padesáti let odevzdávat státu. Ne vždy se tak ovšem děje. Tématem se zabýváme v dnešních Událostech regionu.

autor: Michal Malý
Spustit audio