Etika pokusů na zvířatech

15. listopad 2012

Červenka předmětem výzkumu. Po stopách jedů (Absinth a neurotoxický thujon, 3. díl). Historie výskytu lososa u nás (3.díl). Veverčí ořechové portfolio.

Aktuálně: Na otázku, jestli jsou pokusy na zvířatech oprávněné, neexistuje jednotný názor. V magazínu nás bude z hlediska etiky zajímat konkrétní pokus, který vědci prováděli na červenkách obecných. Chtěli při něm zjistit, které centrum v mozku ptáků má na starosti orientaci.

Téma: Zelená víla, námět i múza malířů a básníků – málokterý nápoj má romantičtější pověst než absint. Nás ale bude zajímat neurotoxický jed thujon, který tento silně alkoholický nápoj obsahuje.

Seriál: V minulých dvou magazínech jsme se věnovali výskytu lososů u nás. Posledně jsme skončili u toho, že za dob Marie Terezie se situace lososů o něco zlepšila. To nejhorší ale lososy teprve čekalo.

Příhody přírody: Veverka dokáže „spořit“. Podobně jako uvážlivý investor skládá portfolio svých investic jen z těch nejkvalitnějších akcií a obligací slibujících v budoucnu jistý zisk. O důmyslných investičních strategií veverek více v pravidelné rubrice.

Na slyšenou se v premiéře ve čtvrtek od 9 hodin těší Tamara Urválková.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio