Průměrnému narkomanovi z Liberecka je sedmadvacet let a píchá si pervitin

15. listopad 2012

To je poslední výsledek každoročního šetření hygieniků. Pašeráci stále vozí z Polska léky na nelegální výrobu pervitinu.

Podle hygieniků začínají mladiství narkomani s marihuanou v průměru krátce po 15. narozeninách a dřív než stačí oslavit plnoletost, sahají k pervitinu. Někteří pak až k heroinu.

Přes řadu úspěšných zásahů policistů a celníků má Liberecký kraj stále problém s dováženými polskými léky, ze kterých se vyrábí pervitin.

Zásahová jednotka nedávno vpadla do jedné opuštěné továrny a zatýkala. „Zatkli jsme šest pachatelů, kteří působili jako organizovaná skupina v Česku a Polsku. Měli přesně určenou hierarchii a stanovené povinnosti,“ komentoval nedávné dopadení organizované skupiny výrobců a dealerů pervitinu kriminalista Martin Müller.

Dopadení pašeráci a dealeři teprve před soud půjdou. Lliberecká justice už ale řadu případů pašování polského Sudafedu řešila, většinou se ale jednalo o pěšáky, kteří si chtěli řešit ilegálním dovozem léků přes nedalekou hranici například problém s dluhy.

Jako jeden mladík z Českolipska, který dostal od soudce Petra Neumanna šest let na tvrdo za to, že přivezl z Polska lék s obsahem pseudoefedrinu. „Bylo toho jedenáct tisíc tablet, což by stačilo na několik set dávek pervitinu,“ uvedl soudce.

Policisté a celníci zachytí pašeráky polských léků, které mívají až čtyřikrát více pseudoefedrinu, než je v českých lécích, i třikrát týdně. Přesto se ale nedaří tuto trestnou činnost úplně eliminovat, neboť dovozci volí v autech čím dál důmyslnější skrýše.

Spustit audio