K savení můžeme použít jako šablonu i listí

16. listopad 2012
Rada pro tento den

Savení či savování se říká výtvarné technice, při které se využívá čisticí prostředek určený k bělení prádla, lůžkovin, záclon i k odstraňování skvrn na bílých látkách.

Čistidlo odstraní barvivo ze zvolené části oděvu, kterou obvykle vymezuje šablona s určitým motivem
Technikou se zdobívají trika, halenky, kalhoty či sukně. Odbarvení vhodného motivu lákalo oděvní výtvarníky odjakživa a používali k němu různé přípravky. Dostupnost a účinek speciálního čistidla tuto techniku výrazně zpřístupnil laické veřejnosti. Savení lze kombinovat s použitím barev či konturovacích fixů na textil, které jsou běžně k dostání v prodejnách výtvarných potřeb.

Technikou lze zkrášlit i látkovou tašku, ať už koupenou, nebo vlastnoručně ušitou. Jako zajímavou šablonu můžeme použít listy ze stromů. Dále budeme potřebovat jemný rozprašovač, čisticí prostředek Savo Perex, noviny či tvrdý papír, ubrousky, oboustrannou lepicí pásku nebo kousky samolepicí tapety, k ní pak i nůžky nebo řezák. Pro savení je lepší zvolit pevnější látkový materiál ve tmavším odstínu. Hodí se například jutová taška v syté barvě.

Postup:
  • Do tašky vložíme noviny nebo tvrdý papír, aby čistidlo neproniklo na protější stěnu tašky. Do rozprašovače naředíme Savo s vodou v poměru jedna ku jedné.
  • Listy přilepíme na látku. Můžeme to udělat i tak, že je obkreslíme na tapetu, vyřízneme či vystřihneme a takto zhotovenou šablonu přilepíme na tašku.
  • Jemně přestříkneme rozprašovačem. Kapičky, které zůstanou na listu nebo na šabloně, vysajeme ubrouskem, aby tekutina nestekla na látku a neodbarvila ji výrazněji, než potřebujeme. Pak list (šablonu) sejmeme. Zasychání a zobrazování motivu urychlíme fénováním. Kontury motivu lze zvýraznit textilním konturovacím fixem, které pak podle návodu fixujeme zažehlením.

Další podrobnosti najdete na www.iReceptar.cz

Spustit audio