Socha Lenina i oprátka. Tak vypadá Muzeum komunismu v Praze

16. listopad 2012
Zblízka

Už 10 let funguje v Praze Muzeum komunismu, které otevřel Glenn Spicker, Američan usazený v Česku. Sám sebe označuje za levičáka, ale také za antikomunistu. Muzeum vybudoval, aby turistům ukázal, jakými hrůzami procházelo Československo od Vítězného února až po Sametovou revoluci. Navštívil ho také předseda Komise mládeže ÚV KSČM Zdeněk Milata.

Za dveřmi stojí s rudým praporem v ruce Lenin v životní velikosti. Zdeněk Milata má ve svém pokoji také jednoho, ovšem stolního, který slouží jako kasička. Další muzejní exponáty, mezi nimiž je i oprátka z pankrácké věznice, ukazují důsledky komunistické ideologie v praxi.

Glenn Spicker chtěl dát prostor i opačným názorům, ale neuspěl. „Když jsem muzeum otevíral, napsal jsem KSČM, která sídlí za rohem, aby přinesli exponáty, ale nikdo se neozval,“ popisuje.

V další místnosti stojí série sošek komunistických pohlavárů sesbíraná z různých skladů, škol a úřadů. Největší zájem turistů podle Spickera budí vyšetřovna, tedy výslechová místnost se stolkem a lampičkou. Nechybí ani obraz prezidenta Klementa Gottwalda.

Muzeum navštěvují hlavně turisté

„Máte tu také oběti, které zastřelili zahraniční agenti, nebo pohraničníky, kteří zemřeli při obraně hranice?“ ptá se Zdeněk Milata a z tašky vytahuje jejich seznam i s fotografiemi. „Dám vám seznam popravených. Ten bude určitě delší,“ odpovídá rezolutně hnědovlasá třicátnice Jana Čepičková, spolumajitelka muzea.

Spolumajitelkou muzea je Jana Čepičková

Muzeum leží v centru města, v ulici Na Příkopě, kam přicházejí především cizinci zajímající se o komunistické období. To byl také důvod, proč Glenn Spicker sbírku založil. Historii ukazuje v atraktivním balení, jako je třeba obchod z 50. let, v němž prodavačka nabízí jen několik konzerv. „Je to na efekt, bez nějakých souvislostí. Prostě byznys,“ domnívá se Zdeněk Milata.

Čtyřicátník Glenn Spicker se zamyslí, tleskne rukama a už přichází s nápadem. „Můžeme to udělat tak, že mi KSČM poskytne zdarma nějaký prostor v centru. A já budu prodávat vstupenky třeba za 29 korun,“ navrhuje.

Kuba se drží, domnívá se člen KSČM

Glenn Spicker by rád otevřel podobné muzeum na Kubě, tedy až po pádu současného režimu. Ještě ani nerozvine svoji myšlenku a Zdeněk Milata mu skáče do řeči.

Podívat se můžete i do vyšetřovny

„Aby to nepadlo dřív ve Spojených státech. Jen si vezměte, jak se rozsypaly v 90. roce. Kuba se drží. Mají zadarmo zdravotnictví. Nebo třeba Venezuela, s ní jste taky nic neudělali,“ uvádí. „Hugo Chávez je hrozný,“ chytá se za hlavu Američan.

Ještě před odchodem vytahuje Zdeněk Milata slavný americký román o bolševické revoluci v Rusku Deset dnů, které otřásly světem od Johna Deera a předává ho muzeu. „To jsem četl na univerzitě,“ směje se Glenn Spicker a loučí se s neobvyklou návštěvou. Ročně navštíví Muzeum komunismu v Praze 35 tisíc lidí.


Zvětšit mapu pražského Muzea komunismu

autor: lsm
Spustit audio