Pro francouzské vinaře je Beaujolais nouveau vínem druhé kategorie

Dá se, nebo nedá se Beaujolais nouveau pít? A je horší, nebo lepší než naše svatomartinské víno? Nejen ve Francii, ale například i ve Spojených státech a v Japonsku se ve čtvrtek otevíraly láhve mladého beaujolais. Pojďte ho ochutnat s námi, a to přímo do kraje, po němž nese své jméno!

Co vás na kraji Beaujolais nejvíce překvapí, je jeho půvab. Právě se nacházím nad městečkem Fleurie – přímo pod kostelíčkem se známou madonou, tedy tam, kde má vinice rodina Depres. Pojďme rovnou na věc – do sklípku.

„Děláme všechno vlastně úplně opačně. Tady u nás Beaujolais nouveau nenajdete. Jsme v oblasti Cru beaujolais, tedy výborného vína, které je určeno ke zrání. Kvalitou se blíží burgundskému,“ vysvětluje mi Marys, která s manželem Jean-Marcem obhospodařuje asi 13 hektarů vinic.

Přestože ho neslaví, je Beaujolais nouveau svátkem i pro ni. Díky tomuto vínu totiž lidé objevují zdejší kraj.

Život mezi vinicemi

„Hodně lidí je překvapeno zdejším krásným údolím a kopečky kolem nás. Přijíždějí sem kvůli Beaujolais nouveau, a když jsou tady, podívají se i po kraji. Předtím vůbec netušili, že tady může být tak krásně. Navíc ochutnají i lepší víno,“ dodává Marys a zve mě do sklepa.

Ve sklípku se právě lisují poslední letošní hrozny

Její manžel a syn Arnaud tam právě lisují úplně poslední hrozny letošního roku. „To, co vidíte odtékat, jde přímo z lisu, připraveno na první fermentaci. Ta druhá probíhá v sudech,“ vysvětluje Arnaud.

„Je pravda, že se více mluví o Beaujolais nouveau než o kvalitnějších vínech kategorie Cru. Jako bychom svůj region trochu degradovali. Je to podobné, jako by v Bordeaux nepropagovali svá prestižní chateaux, ale mluvili hlavně o stolních vínech, která se tam také vyrábějí,“ poznamenává Jean-Marc.

Je to sice zajímavé, ale táhne mě to ven. Ten výhled je prostě překrásný. Marys, jako by mi četla myšlenky, jen utrousí: „Žili jsme pořád mezi vinicemi, máme velké štěstí.“

I tady chtěli poroučet počasí

Vypráví mi o tom, že jsou už šestou generací vinařů. Každá generace si tu postavila jeden domek. Ty jsou dnes kolem sebe poházeny jako velké kamínky. Na jaře je prý otevřou všem, kteří se přijedou podívat na madonu.

Marys společně s manželem Jean-Marcem obhospodařuje asi 13 hektarů vinic

U sklípku stojí – překvapivě – stožár. Ten dal název jednomu zdejšímu vínu: Niagara. „Jméno pochází ještě od dědečka. Byl to inženýr, tento stožár sám postavil. Představovali jsme si, že jeho vlny ovlivní počasí, a v okolí vinic tak přestane mrznout,“ vysvětluje Marys. Tak vida, i tady chtěli rozhánět mraky.

Z tradice velké slavnosti vína, pořádané v kraji Beaujolais každý třetí čtvrtek v listopadu, vycházejí ve vztahu k návštěvníkům i tady. Přestože víno dělají jiné.

Ti, kdo sem přijedou, většinou teprve krásy Beaujolais objevují. Něco podobného nečekali. Takže i pro ně je návštěva tady něco nového – takové Beaujolais nouveau trochu jinak.


Zvětšit mapu: městečko Fleurie v kraji Beaujolais

autor: jšm
Spustit audio