Soud v Brně potrestal vynucený převoz po domácím porodu

16. listopad 2012

Sto tisíc korun odškodného a omluvu přiznal Krajský soud Brno ženě, kterou jihomoravská záchranka v roce 2010 přinutila k převozu do porodnice po domácím porodu.

K domácímu porodu došlo náhle a neplánovaně. Žena a její partner od lékaře žádali pouze přestřižení pupeční šňůry. Ten ale trval na převozu do porodnice a nakonec si ho vynutil s pomocí policie.

„Nebylo nutno to řešit s využitím policie přivolané na rodičku v situaci, kdy ti rodiče samo nabízeli, že se do té blízké porodnice sami v klidu, až se připraví, dostaví ,“ konstatoval soudce Michal Ryška.

Vůli podrobit se lékařskému vyšetření potvrzuje i sama poškozená žena: „Chtěli jsme pouze čas na to, se v klidu obléct, umýt, protože jsme byli krátce po porodu.“

Ředitel záchranky Milan Klusák ale za svým zaměstnancem stojí: „Nemůže rozhodnout jinak, než ve prospěch toho dítěte a v tomto smyslu pan doktor Zodl rozhodl určitě správně.“

Lékař záchrannné služby na svoji obhajobu tvrdil, že měl obavy o život a zdraví novorozence. Podle matky ale dítě bylo v pořádku a k okamžitému transportu do nemocnice neměl důvod.

Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje se proti verdiktu odvolá.

Spustit audio