V psím útulku v Kolíně léčí zvířata pomocí tzv. chytré houby

18. listopad 2012

Kolínský psí útulek zatím jako jediný ve středních Čechách používá k léčbě psů mikroorganismus lidově známý jako chytrá houba. Jedná se o přírodní biopreparát, který už víc než deset let pomáhá především lidem s kožními problémy.

Ničí totiž plísně a kvasinky, které způsobují třeba známou mykózu nehtů. Pracovníci kolínského psího domova používají roztok k léčbě zanedbaných psů.

Příprava roztoku s obsahem takzvané chytré houby zabere téměř půl hodiny. Pak už může začít léčivá koupel. Chovatelé roztokem polévají postižená místa nalezenců, kteří se do útulku většinou dostanou přímo z ulice. Psi často bývají zanedbaní - třeba kvůli parazitům, kteří napadají jejich srst a kůži.

Anglického buldoka našli před časem strážníci městské policie u vlakového nádraží. V útulku už Jake třikrát absolvoval léčivou koupel a jeho stav se pomalu zlepšuje.

Parazitem napadená kůže u anglického buldoka

Přírodní preparát Pythium Oligandrum neboli chytrá houba roste v laboratořích. V rozemletém stavu se pak přidává do léčivých přípravků. Chytrá houba dokáže vyhledat kvasinky i jiné plísně. Pak z nich vysává veškeré živiny a tak je likviduje.

V kolínském psím útulku už úspěšně vyléčili pomocí biopreparátu dva pejsky. Dalším dvěma zvířatům pomáhají právě v těchto dnech.

autor: Michal Trnka
Spustit audio