František Ryneš překvapil na mistrovství světa veteránů v šermu

18. listopad 2012
Zprávy z

Šermíř František Ryneš z Třebíče se postaral o nejlepší reprezentační výsledek všech dob. Na mistrovství světa veteránů v rakouském Kremsu obsadil ve finále v šermu kordem v kategorii od 60 do 70 let skvělé 7. místo.

Šermoval od 13 let, dostal se také do reprezentačního výběru, byl juniorským mistrem republiky a působil i v seniorské reprezentaci. Po roce 1989 ale Ryneš přestal šermovat a myslel, že už nikdy nezačne, protože na to nebyl čas. Před sedmi lety mu ale lékaři našli cukrovku a doporučili mu, aby sportoval, a tak se k šermu vrátil.

Český reprezentant se věnuje hlavně kordu. „To je taková zbraň, která má nejjednodušší pravidla. Není tam žádná konvence, která se týká začátku útoku. Je to něco jako fotbal bez ofsajdu, kdybych to měl přiblížit. U koho se rozsvítí světlo, ten dal zásah. Platí zásah po celém těle včetně hlavy, rukou i nohou,“ přibližuje šermíř disciplínu, ve které uspěl na světovém šampionátu.

Ryneš se na mistrovství světa postaral o velkou senzaci, když jako první Čech v historii postoupil do finálové osmičky. Až za ním skončili reprezentanti šermířských velmocí jako Rusové, Maďaři či Poláci. V boji o postup mezi nejlepších osm porazil navíc prvního nasazeného, což bylo podle jeho vlastních slov obrovské překvapení: „To je jako v tenise, když by někdo u nás, kdo hraje druhou tenisovou ligu, porazil třeba Djokoviče.“

autor: jak
Spustit audio