Med "zcukernatěl". Má se vyhodit?
Na med si často vzpomeneme, až když nás přepadne nějaký podzimní bacil. Hrnek čaje s medem a citronem je pak první pomocí a vlastně i příjemným doplňkem jiné léčby.
A tak sáhneme do spíže pro sklenici medu, kterou jsme v létě koupili - jenže místo zlatohnědé hladce tekoucí nádhery nás čeká pohled na tuhou hmotu podstatně světlejší barvy. Med zcukernatěl. Je tedy špatný, nekvalitní?
Je to přesně naopak – pokud med zkrystalizuje, je to důkazem toho, že jde o med vysoce kvalitní, ničím nepoškozený med. Pak stačí jen čtyřicet až padesát stupňů teplá voda, do té sklenici postavit a nechat opět rozpustit. Neměli bychom ale k ohřívání medu používat mikrovlnnou troubu – ta ho sice ohřeje, ale med přijde o účinné látky a zbude nám jen jako sladidlo.
A připomenutí na závěr - chcete-li mít užitek z cenných látek obsažených jak v medu, tak v citrónu, nikdy je nepřidávejte do čaje horkého, ale jen teplého.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.