Dagmar Havlová stane kvůli Lucerně opět před soudem

U Městského soudu v Praze se dnes koná odvolací řízení se švagrovou exprezidenta Václava Havla. Manželka jeho bratra Dagmar Havlová je v souvislosti s koupí paláce Lucerna stíhána za porušení povinnosti v řízení o konkurzu. Za tento trestný čin může soud uložit šest měsíců až tři roky vězení. Havlová obžalobu odmítla jako neopodstatněnou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soudní síň

soudní síň | Foto: Justice.cz

V tom jí dal v únoru za pravdu i soud prvního pražského obvodu, který ji v plném rozsahu obžaloby zprostil. Žalobce se ale proti tomu odvolal, takže případ musí ještě posoudit městský soud. Podle žalobce Havlová porušila zákon tím, že odmítla spolupracovat se správcem konkurzní podstaty zkrachovalé společnosti C.H.R., dceřiné firmy Chemapolu.

Havlová od ní v roce 1999 koupila polovinu Lucerny. Na C.H.R. byl v lednu 2001 vyhlášen konkurz. Správce konkurzní podstaty tvrdí, že právě prodej Lucerny Havlové významně přispěl ke krachu společnosti. Proto odprodanou část paláce zahrnul do majetku, z něhož by se měly uspokojit pohledávky věřitelů. Havlovou při tom vyzval, aby mu předložila veškerou dokumentaci k Lucerně, což ona odmítla.

Podle únorovému zprošťujícím verdiktu soudu Prahy 1 Havlová sice neposkytla správci konkurzní podstaty všechny materiály, které požadoval, ale v sepsání majetku mu nebránila. Zákon tedy podle soudu Prahy 1 neporušila.

Lucernu tvoří komplex secesních staveb s pasážemi a dvoranami, kinosálem, velkým tanečním sálem a divadlem. Byla vystavěna v letech 1907 až 1915.

Marika Táborská, Karel Hanzelka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme