Policii v Plzeňském kraji čeká reorganizace, změny začnou platit od Nového roku

22. listopad 2012

Policii v Plzeňském kraji čekají od Nového roku velké změny. Jak se to dotkne obyvatel kraje? Policie tvrdí, že v ulicích policisté přibudou a že největší změny se týkají především organizační struktury krajské policie, které by ale neměly ohrozit její kvalitu a omezit dosavadní výkon policejní služby.

Plzeňský kraj má v současné době 2140 policistů. Od nového roku jich bude zhruba o šest desítek více, celkem 2204 příslušníků. Počty policistů se tedy snižovat nebudou. Výrazné změny ale čekají krajské ředitelství policie. Tam skončí hlavně ti, kteří nejsou v přímém výkonu služby, jedná se o zhruba 50 policistů. Podle ředitele krajské policie Jaromíra Knížete, budou ale mít všichni možnost přejít do výkonných útvarů. Poměr nadřízených a podřízených policistů bude v kraji 1:11.

Další velkou změnou bude sloučení odboru Plzeň jih a Plzeň sever a vznik územního odboru Plzeň venkov. Nově vzniklý odbor Plzeň venkov se svou rozlohou zařadí k největším v republice. Jak ale ujistil šéf krajských policistů Jaromír Kníže, nebude to mít vliv na změnu dojezdových časů.

S vytvořením nového odboru Plzeň venkov souvisí i další změny. V současné době totiž některé policejní územní odbory nekorespondují s hranicemi obcí s rozšířenou působností nebo s hranicí města Plzně, a tak nově Chrást a Starý Plzenec budou spadat pod město Plzeň.

Ve Starém Plzenci navíc zanikne obvodní oddělení a vznikne tu jen policejní stanice, která bude patřit pod Plzeň-Slovany. Vedení Starého Plzence pohlíží na změny s obavami, protože jak potvrzuje místostarosta Václav Vajshajtl, místo dosavadní 24hodinové služby zdejší policie tu bude jeden koordinátor a do města budou vysílány hlídky z Plzně Slovan.

Nový design služebního auta Městské policie Plzeň

Také policejní stanice v Chrástu bude nově přiřazena pod Plzeň-město, konkrétně pod Plzeň Doubravku. V Chrástu bylo policejní oddělení zrušeno už v minulém roce a zhruba rok tu funguje jen policejní stanice, hlídky jsou do obce vysílány z Třemošné. Starosta Chrástu Ladislav Bohuslav spolehá na příslib vedení krajské policie, že v obci zůstanou čtyři policisté jako dosud, kteří jsou místní a znají tak dobře zdejší situaci a prostředí.

Změny čekají také Zbiroh, kde rovněž obvodní oddělení policie zanikne a vznikne tu jen policejní stanice. Naopak kvůli nárůstu příhraniční kriminality v kraji bude nově zřízena policejní stanice v obci Folmava na Domažlicku.

autor: čer
Spustit audio