23. listopadu 2012

23. listopad 2012

Enzo Avitabile: Black Tarantella

Enzo Avitabile je původní profesí italský jazzový saxofonista z Neapole. V době studené války byla Neapol důležitou základnou amerického námořnictva, a díky tomu zde prosperovaly jazzové kluby s častými koncerty amerických hudebníků. To byla pro Avitableho ta nejlepší škola, řadu amerických hostů doprovázel, včetně Tiny Turnerové a dalších hvězd.

V posledních letech se Enzo Avitabile úspěšně prosazuje i jako zpěvák a autor písní. Natočil sérii zajímavých sólových alb s hostujícími umělci zvučných jmen z celého světa, na jeho posledním albu, Black Tarantella, Černá Tarantella, se objevují i o generaci mladší neapolští rappeři. K nejzdařilejším nahrávkám alba patří Mane E Mane, což v překladu z neapolského dialektu znamená Ruka v ruce. Píseň se odehrává v Africe, a hostuje na ní Daby Toure, kytaristy a písničkář, který před třemi lety vystoupil na festivalu Colours of Ostrava.

Neapolský zpěvák a hudebník Enzo Avitabile je dobře známý tím, že na své projekty dokáže jako hosty přilákat jak velké hvězdy, tak i hudebníky kteří jsou pro publikum teprve objevem. Do skladby Avitabile přizval osobnost vskutku velmi nečekanou, a sice amerického zpěváka Davida Crosbyho, bývalého člena legendárních skupin Byrds i Crosby Stills & Nash, s nimiž mimochodem účinkoval i na festivalu Woodstock.

Enzo Avitabile často spolupracuje s hudebníky z Afriky, ve skladbě Soul Express to je Toumani Diabate z Mali, virtuóz na koru, což je africká harfa o 21 strunách.

Výběr z obsahu CD:

Mane E ManeNun E GiustoE A Maronn' Accumparett' In AfricaSuonn' A Pastell'Soul ExpressEli EliNun Vulimm' 'a LunaMai Cchiu

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Enzo Avitabile

Spustit audio