Kriminalistům a celníkům na Teplicku se podařilo zabavit drogy za miliony

23. listopad 2012

Teplicko je dlouhodobě místem, kde se dají poměrně snadno sehnat drogy. Jejich výrobci nezásobují jen české překupníky, český pervitin se stále častěji objevuje také v Sasku. Českým a německým policistům i celníkům se ale na počátku tohoto týdne podařilo odhalit místo, kudy drogy z Čech do Německa proudí.

Počátkem tohoto týdne si u vietnamské tržnice v Moladvě v Krušných horách dala sraz policejní zásahová jednotka s českými a německými kriminalisty a celníky. Razie ukončila vyšetřování s názvem Hranice. Němečtí policisté měli totiž už dlouho podezření, že právě z krušnohorské Moldavy pronikají do Saska desítky kilogramů drog.

„Jednalo se o informaci ze strany německých kolegů. Zároveň jsme měli poznatky vlastní, že v prostorách této vietnamské tržnice dochází k distribuci těchto omamných a psychotropních látek.“ říká člen teplického Toxi týmu kriminalista Radek Rosecký.

Ve skrýších, jako je například úložný prostor postele anebo vzduchotechnika, našli policisté to, co hledali – čtyři a půl kilogramu pervitinu, který se v Německu prodává pod názvem Krystal a téměř šest kilogramů marihuany. Droga se ale přímo v tržnici nevyráběla.

Policisté případ dál šetří, obviněno bylo šest osob vietnamské národnosti, z toho tři jsou ve vazbě. Podle kriminalistů znamená odhalení skladu citelnou ránu pro výrobce a distributory drog. Většina nalezených drog měla směřovat do Saska, kde za poslední dva roky několikanásobně stoupl počet případů odhalení zásob pervitinu i řidičů, kteří pod vlivem této látky řídili.

To, že je na Teplicku dlouhodobě výroba prodej drog problémem, dokládá ředitel teplických policistů Petr Sytař: „Okres Teplice je znám snadnější dostupností drog. Občas si přečtu, jak je jednoduché drogu v Teplicích získat. Nejvyšší podíl představuje drogová kriminalita spojená s pervitinem a konopnými látkami. Podíl kokainu nebo heroinu je nepatrný. Pro Teplice nadále zůstává nejproblematičtější drogou pervitin...“

Za celý letošní rok provedl teplický policejní Toxi tým celkem šedesát tři razií, u kterých zajistil přes pět kilogramů pervitinu a osm kilogramů marihuany.

Při zátahu si na své přišli i celníci, pokračuje mluvčí ústeckých celníků Jiří Nejedlý: „Kromě drog se tam nalezlo značné množství nelegálního zboží – jak zboží, porušujícího některá práva duševního vlastnictví, tak i nezdaněné cigarety a lihoviny. Celkově se dá hodnota zajištěného zboží počítat na šest milionů korun a daňový únik zhruba na jeden milion korun. Jedná se o jednu z největších akcí v tomto roce.“

Celníci našli například téměř šest tisíc padělků CD a DVD, čtyři sta tisíc cigaret nebo šestnáct set padělaných triček a bot světových značek.

autor: Jan Beneš
Spustit audio