57 zločincům nasadili pouta pražští kriminalisté během třídenní akce Podzim

23. listopad 2012

Podzim 2012. Pod tímto názvem minulý týden vyrazila pražská kriminálka do ulic hlavního města, aby si opět „posvítila" na zločince. Při více než 500 kontrolách skončilo v poutech 57 delikventů, mezi nimi i mladiství. Jak zjistila redaktorka Evelyna Kulíšková, policisté je podezřívají z více než stovky trestných činů.

Vydírání, ublížení na zdraví, pohlavní zneužívání, týrání svěřené osoby, podvody…" A mnoho dalšího, navíc často ještě opakovaně, má mít na svědomí 57 delikventů, které minulý týden zadrželi kriminalisté čtvrtého pražského obvodu. Na stopu jim přišli jak při třídenní bezpečnostní akci Podzim, tak při práci na konkrétních případech, říká vyšetřovatel Petr Černý, šéf oddělení loupeží. Tomu se podařilo například rozkrýt sérii čtyř přepadení v blízkosti krčského IKEMu.

„Poškozený popíjel v baru, zaplatil poměrně větším obnosem peněz. Tam si ho pachatelé vytipovali, k němu ze zadu přiběhli, surově ho ztloukli, odcizili mu batoh, kde měl nějaké mobilní telefony. Další skutek, který spáchali opět tito pachatelé, opět ze zadu doběhli, surově ztloukli, odcizili hodinky a dva mobilní telefony. Tady v tomto případě ale jeden poškozený utrpěl i frakturu lebky s krvácením do mozku," popsal řádění gangu pěti mladíků Petr Černý s tím, že téhož dne stihli oloupit další ženu a později ještě dva hosty baru.

Při akci Podzim se kriminalistům podařilo zajistit také čtveřici Bulharů, kteří vydírali svého krajana.

„Vylákali poškozeného na schůzku, kde ho zbili, naložili ho do vozidla, odvezli ho na neznámé místo, tam ho pod pohrůžkou střelnou zbraní a dalšími pohrůžkami typu, že mu uříznou prsty, nutili podepsat směnku na 250 tisíc korun," dodává Černý.

Na kloub případu opakovaného vloupávání do bytů ve starých vršovických domech zase přišli policisté z oddělení majetkové trestné činnosti.

Bylo zjištěno, že pachatel se vloupává do bytů ve staré zástavbě, a to tím způsobem, že vypáčí dvoukřídlé dveře. Následně byl pachatel v rámci akce Podzim zadržen, bylo mu prokázáno vloupání do osmi bytů. Pachateli hrozí odnětí svobody od 2 do 6 let," doplnil vyšetřovatel Karel Koleňák.

Přes 200 policistů zasahovalo v devíti jednotlivých akcích od 14. do 17. listopadu. Z kontroly 542 lidí jich skončilo 57 v poutech. Ti jsou podezřelí nebo obvinění ze 107 trestných činů.

autor: eku
Spustit audio