Petr Brukner: Zpočátku jsem věřil, že Cimrman opravdu existoval

27. listopad 2012

První zpráva o existenci českého velikána Járy Cimrmana se objevila 23. prosince 1966. A od té doby jeho hvězda nezhasla. „Zpočátku jsem opravdu věřil, že Jára Cimrman existoval,“ směje se Petr Brukner, který do divadla Járy Cimrmana nastoupil hned v počátcích. Své otázky mu v úterý pokládal moderátor Petr Král.

Z kulisáka, oponáře a holky pro všechno hercem. Tak lze shrnout příběh Petra Bruknera, dlouholetého člena souboru divadla Járy Cimrmana. „Poprvé jsem hrál v Hospodě na mýtince studenta cimrmanologie. Když mě vystrčili na jeviště, málem jsem ze sebe vypravil větu: Já jsem hercem nikdy být nechtěl,“ vzpomíná na své herecké začátky.

Petr Brukner tak byl prvním, kdo zažil typickou „cimrmanovskou kariéru“ – neboli z kulisáka hercem. „Od té doby se to stalo naší tradicí,“ podotýká s nadsázkou Petr Brukner. Nejde však o jediný jeho prim. Společně s Miloněm Čepelkou má totiž i monopol na ženské role.

Čtěte také

Každý pravý cimrmanolog si jistě vzpomene nejen na jeho veršování ve hře Dlouhý, Široký a Krátkozraký, kde ztvárnil roli zakleté princezny, ale například i na nezapomenutelné ráčkování Vlasty v Záskoku. „Hrál jsem celkem šest ženských rolí,“ počítá Petr Brukner.

Tím paradoxněji působí, že se – jak alespoň on sám tvrdí – k ženským rolím dostal vlastně náhodou. Respektive, kolegové z divadla mu prý nikdy pořádně nevysvětlili, proč právě on je tím nejvhodnějším adeptem na ženské role. Určité podezření však pojal. „Myslím, že já a Miloň Čepelka jsme byli jediní, kdo se vešel do ženského kostýmu,“ směje se.

Petr Brukner během rozhovoru s Petrem Králem

Jak vlastně vzpomíná na své první setkání s největším géniem českých dějin? Kde se vzala jeho vášeň pro černobílou fotografii? A jak na něj na ulici reagují děti, které ho znají jako moderátora Kouzelné školky?

Záznam celého rozhovoru s Petrem Bruknerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

V závěru rozhovoru Petr Brukner nezapomněl ani na naši velkou předvánoční soutěž a položil posluchačům už druhou otázku. Podrobné informace o soutěži a také její pravidla najdete na www.zlatemomenty.cz.

autor: als
Spustit audio