Centrála hodlá přilákat do jižních Čech více turistů

27. duben 2004

Druhým nejnavštěvovanějším regionem v České republice by se do dvou až tří let chtěly opět stát jižní Čechy. Ty se totiž v loňském roce propadly v žebříčku oblíbených turistických destinací z prestižního druhého na páté místo. Novinářům to na tiskové konferenci řekla Jitka Fatková, ředitelka Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR).

"Může to být nepříliš intenzivní propagací," řekla k důvodům poklesu turistiky Fatková. Regionu podle ní neprospěla ani samostatnost, se kterou se snažila sama sebe propagovat jednotlivá města. V budoucnu by centrála chtěla jižní Čechy prezentovat coby celek. Podle starosty města Písku Luboše Průši se na úbytku turistů podepsaly také nedostatečné služby soukromého sektoru. Jejich kvalita i podle Fatkové mnohdy neodpovídá ceně. Návštěvníky by zpátky do jižních Čech měly přilákat nejen kvalitnější hotely a restaurace, ale také spolupráce s rakouskými a německými partnery nebo co nejširší nabídka způsobu trávení volného času. Snahou centrály je také připravit akce i na mimosezonní období.

Pilotním projektem JCCR je letošní otevření hlavní turistické sezony nazvané Jihočeské vítání léta 2004. V jeho rámci si ve třech za sebou jdoucích víkendech od 30. dubna do 16. května připravilo sedm bývalých okresních měst bohatý program. Ten je mnohdy spjatý s oslavami vstupu České republiky do Evropské unie. Na financování Jihočeského vítání léta získala centrála dotace z evropského fondu Phare CBC. Z celkového rozpočtu ve výši 400.000 korun financovalo Phare 75 procent, zbylých 25 procent dodala JCCR. Ta v případě úspěšnosti nultého ročníku akce počítá s tím, že v příštím roce by se do projektu zapojila i další jihočeská města. "Rádi bychom případně čerpali z dalších dotačních titulů. Pokud se projekt osvědčí, jistě i města budou ochotna finančně přispět," dodala Fatková.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio