Kinský prohrál soud o palác Kinských

František Oldřich Kinský prohrál spor o palác Kinských na pražském Staroměstském náměstí. V něm teď sídlí Národní galerie. Podle Obvodního soudu pro Prahu 1 patří palác i nadále státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

palác Kinských a Dům u zvonu

palác Kinských a Dům u zvonu | Foto: Lubomír Fuxa

Šlechtická rodina přišla o majetek po druhé světové válce na základě Benešových dekretů kvůli údajné kolaboraci otce Kinského s nacisty. Podle soudu proběhla konfiskace oprávněně, protože Kinský měl v roce 1945 německou národnost. Advokát Kinského Jaroslav Čapek s verdiktem nesouhlasí. "S rozsudkem nejsem spokojen pochopitelně, protože můj klient nevyhrál. Podám odvolání."

Zdůrazňuje, že šlo o nezákonnou konfiskaci, protože tehdy devítiletý František Oldřich nemohl s nacisty nijak kolaborovat. Zároveň tvrdí, že Kinský nezdědil palác po svém otci, na kterého se Benešovy dekrety vztahovaly, ale po pradědovi, který zemřel už v roce 1904. Jiřina Slováčková z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových je ale s rozhodnutím soudu spokojena. "Podle mého názoru zhodnotil správně všechny předložené důkazy a dospěl ke správnému závěru."

Případ bude řešit ještě pražský městský soud.

Palác Kinských patří k nejznámějším pražským budovám. Od roku 1992 je na seznamu národních kulturních památek. Postaven byl mezi lety 1755 až 1765, navrhl ho architekt Anselm Lurago pro hraběte Jana Arnošta z Golzu. V roce 1768 ale prodala vdova po hraběti Golzovi palác i s vnitřní výbavou knížeti Františku Oldřichu Kinskému. Jeho potomci objekt ve 30. letech 19. století částečně přestavěli a rozšířili v empírovém slohu. Kinských byl palác do konce druhé světové války, po roce 1949 tam sídlila Sbírka kresby a grafiky Národní galerie v Praze. Ve svých zdech také nosil významné osobnosti: první nositelku Nobelovy ceny míru Berthu von Suttnerová (rozená Kinská). Německé gymnázium tu navštěvoval spisovatel Franz Kafka a Klement Gottwald z jeho balkónu 25. února 1948 oznámil shromážděným davům nastolení komunistické moci v tehdejším Československu.

V posledních desítkách let prošla budova náročnou rekonstrukcí za 274 milionů korun. Dnes v něm Národní galerie pořádá příležitostné výstavy a od konce května tu má být otevřena stálá expozice krajinomalby v české umění 17. až 20. století.

Kinský dosud zvítězil u pěti soudů, dvě pře prohrál. Dalších ještě asi 150 budou muset soudy ještě projednat. O majetek přišla rodina Kinského po druhé světové válce na základě Benešových dekretů, protože měla spolupracovat s nacisty.

Markéta Kaclová, Viktorie Hošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme