Nelegální obchod s mědí stojí zřejmě za razií v ostravské věznici

25. listopad 2012

Ostravskou věznici Heřmanice otřásá skandál. Desítky specialistů z Generální inspekce bezpečnostních sborů prohledávaly přísně střežený areál. Zadrželi devět lidí, z toho čtyři dozorce. Za vším jsou zřejmě černé obchody s lukrativním kovem, mědí.

Štíhlá mladá žena s kočárkem před heřmanickou věznicí pokřikuje na svého muže, kterého vidí v zamřížovaném okně. Zpráva o tom, že inspekce zadržela dozorce ji moc nepřekvapila.

„Nic o tom nevím, ale je pravda, že se tady kšeftuje se vším. Jestli v tom mají prsty i dozorci, tak to nevím,“ říká.

Získat jakékoliv informace z přísně střeženého areálu je prakticky nemožné. „Z vedení tady nikdo není a nemůžu vám poskytnout žádné informace. Tiskový mluvčí,“ odkazuje ostraha objektu.

Zato podsaditý muž s tetováním na pažích, který čeká až ho pustí na návštěvu, je sdílnější. „Kšeftovali stoprocentně. Já jsem tady seděl před dvěma lety a hodně se tady kšeftovalo s alkoholem,“ prozrazuje.

Ředitel věznice Petr Kadlec nepřímo potvrzuje, že inspekci na podezřelé dozorce upozornili sami. „V podstatě pokud jsme měli na cokoli nějaké podezření, tak jsme ho předali inspekčním orgánům,“ říká ředitel do telefonu.

Vězeňská služba celou razii zastřela do hávu tajemství. Jedinou stopou je název akce Cuprum. Přeloženo z latiny to znamená měď, a hned vedle věznice jsou firmy, které barevné kovy zpracovávají a najímají si na to vězně.

„Jsem informovaná, že tam generální inspekce je. Ptala jsem se, jestli se to týká i některých našich pracovníků, a bylo mi odpovězeno, že prozatím není potvrzeno, že některý z našich lidí by se toho účastnil,“ potvrdila Českému rozhlasu Ostrava jednatelka firmy, která zaměstnává čtyřicítku vězňů, Helena Rašková.

Hned příští týden chce zjišťovat detaily přímo ve věznici.

autor: ada
Spustit audio