Univerzita Pardubice otevřela pro studenty poradnu, kde najdou pomoc

28. listopad 2012

Životní i studijní nesnáze už nemusí studenti pardubické univerzity řešit sami. Vysoká škola otevřela akademickou poradnu, ve které studenti najdou pomoc.

Speciální péči pak věnuje posluchačům na invalidním vozíčku nebo s bílou holí. Kromě odborníků se na chodu poradny budou podílet i vysokoškoláci.

O hendikepovanou studentku se jako asistentka stará i studentka Hana Balcarová, která poradnu velmi vítá.

Posluchárny navštěvují i nevidomí nebo slabozrací. Se studiem jim pomáhá asistent Michal Krch.

„Samozřejmě díky tomu, že jsem sám nevidomý, tak mohu nabídnout i vlastní zkušenost, co se týče specifik studia u studentů, kteří mají nějaký zrakový handicap,“ dodává Krch.

Patří sem nácvik ovládání počítačů, které studijní texty převedou do zvukové podoby. Zrakově postižený má tak sám možnost pracovat na počítači poměrně běžným způsobem.

Poradna počítá i se zapůjčováním kompenzačních pomůcek. Podle vedoucí je stále co zlepšovat, protože univerzitní kampus je veliký a odstraňování bariér probíhá postupně.

Studentů, kteří potřebují pomocnou ruku, je na univerzitě asi 350, akademická poradna ale myslí i na ty zdravé. S čímkoliv, co je bude tížit na duši, se mohou už teď obracet na psychology nebo terapeuty.

„Jsou vesměs všichni velice inteligentní, ale mají vnitřní bolesti na duši, které jim brání potenciál plně využít. Naším úkolem je jim pomoci ten potenciál rozvinout a překonat potíže,“ říká Milan Novotný.

Nová akademická poradna sídlí v budově univerzitní auly a přístupná je všem studentům Univerzity Pardubice.

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: wol
Spustit audio