Jak vidí možný konec světa současní astrologové?

28. listopad 2012

S koncem Mayského kalendáře se ve společnosti čím dál tím častěji diskutuje o tom, zda- li se proroctví starých indiánů naplní či nikoli. Mayská civilizace přitom nebyla jediná, která rok 2012 předpověděla jako zlomový. Podle teorie starých Indů by v tomto roce mělo dojít k vážným společenským střetům, které ovlivní další směřování lidstva. Obě starověké civilizace přitom odvozovaly své teorie především z pozorování hvězd a pohybu planet. Jak ale vidí možný konec světa současní astrologové? Redaktorka Magdaléna Medková na toto téma hovořila s astroložkou Olgou Krumlovskou.

Změna zemské osy, změna pólů, silné sluneční erupce či výbuch supervulkánů v Yellowstonském parku. To jsou jen další možné varianty konce světa podle starověkých civilizací. Astroložka Olga Krumlovská, která se v souvislosti s přírodními katastrofami zaměřuje především na Českou republiku, ale vidí naši situaci v zásadě pozitivně.

"Co se týká předpovědi pro naši zemi, tak nejdůležitější místo v horoskopu je osmý stupeň lva pro Českou zemi. Pokud bychom se dostali do ohrožení, musí být napadený tento stupeň. A vzhledem k tomu, že Uran - což je země, která je spojovaná s přírodními katastrofami, je naopak ve velmi příznivém postavení, tak to znamená, že přírodní katastrofy nás nezasáhnou ba naopak, vyjdeme z toho nejlépe."

Z globálního hlediska jsou ale podle Krumlovské ničivé přírodní katastrofy více než pravděpodobné.

"Já vidím celý rok 2013 jako velmi dramatický a velmi mne zneklidňuje srpen, kdy si myslím, že dojde k nějakému globálnímu problému, nějakému velkému zemětřesení či sopečné činnosti atd."

Důvodem k obavám je prý nepříznivé postavení měsíčních uzlů, které jsou v astrologii spojovány s karmou a osudem.

"Jako astrologa mne zneklidňují měsíční uzly na tzv. Ose smrti. Osa smrti je nad rámec našeho vyprávění, ale je to v podstatě takové nejvíce nebezpečné místo v astrologii."

Podle některých astrologů Osa smrti ovlivnila např. osud Titaniku či monarchy Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty. Společenským diskuzím o možném konci světa proto Krumlovská přikládá velkou váhu a zdůrazňuje, že jedině vážná hrozba může lidstvo podnít k přehodnocení svých životních hodnot.

"Myslím si, že tohle je taková důležitá zkouška pro nás, abychom si uvědomili, že majetek a ta hmota je nám k ničemu a že nejdůležitější pro nás bude přátelství a mít na koho se obránit o pomoc. Já si myslím, že nás to stmelí, protože pokud by k tomuhle nedošlo, tak bychom dál lpěli na hodnotách, které nejsou až tak důležité, právě jako je ten majetek."

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio