Stonavské děti se před smogem chrání speciálními rouškami

27. listopad 2012

Ve Stonavě na Karvinsku mají děti novou školní pomůcku. Kromě učebnic a sešitů si s sebou ráno berou taky speciální roušku. Ve chvíli, kdy dvoutisícovou obec zakryje smogová čepice, jim má ulehčit dýchání.

Astmatici a alergici si na tvář nasazují hornický respirátor, který dokáže snížit množství vdechnutých škodlivin.

„To je na nos, ten plíšek se dá vytvarovat a on drží tvar,“ ukazuje ředitel obecní školy Zdeněk Lusk jeden z důlních respirátorů, který rozdali dětem.

Dobře ví, že narozdíl od Japonska nebo Číny nejsme na podobnou ochranu před smogem v Česku zvyklí. Přesto se tato školní pomůcka podle něj víc než hodí.

„Tady u nás člověk s rouškou vypadá trochu jako exot, nicméně je to kvůli zdraví a to zdraví je jen jedno. Jde o to, jak to zdomácní, protože nás čeká ještě celá zima a smogových dnů bude určitě ještě celkem dost,“ dodává ředitel.

K nošení respirátorů ale ve stonavské základce žáky nutit nemohou. Ti, kteří souhlasili, se museli často vyrovnat s posměchem spolužáků. Třináctiletý Mirek Růža si z něho dnes už nic nedělá.

„Kluci se mi smáli, tak jsem to sundal, ale potom jsem s tím chodil normálně. Jednou jsem si to vzal i večer a zkusil, jestli to fakt funguje, a funguje to dost. Líp se s tím dýchá,“ říká chlapec.

Také dvanáctiletá Dominika Suchánková má roušku v posledních týdnech pořád po ruce. Doktoři ji za to pochválili.

Ne všechny stonavské děti ale můžou respirátory darované těžební firmou OKD využít naplno. Některé do nich musí nejprve dorůst, potvrzuje sedmatřicetiletá paní Gabriela, která přivedla do místní mateřinky čtyřletou dcerku Dominiku.

„Moc to netěsní, bylo to větší a nesedělo to,“ říká. Tomu, že se novinka ujme, moc nevěří. „Myslím si, že je to docela zbytečné. Ten vzduch je všude, doma při otevření okna, kdekoliv, kde se pohybujeme.“

Vše nasvědčuje tomu, že po čtrnácti dnech smog na Ostravsku opět na čas ustupuje. Hodnoty polétavého prachu ve vzduchu opět poklesly, a tak se stonavské děti mohou znovu pořádně nadechnout i bez roušky.

autor: stj
Spustit audio