Oldřich Sahajdák: Michelinská hvězda je pro kuchaře jako Oscar pro herce

1. prosinec 2012

Od dětství byl v kuchyni, a to proto, že jeho maminka i babičky byly kuchařky. V současné době se restaurace, jejímž je šéfkuchařem, chlubí michelinskou hvězdou. Jak dlouhá cesta vede k takovému ocenění? Také nad tím se zamyslel Oldřich Sahajdák v rozhovor s moderátorem Václavem Žmolíkem.

„Michelinská hvězdička je jako pro herce Oscar, opravdu prestižní ocenění,“ uznává Oldřich Sahajdák v úvodu rozhovoru s tím, že tato kuchařská cena dává celému týmu restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise důvěru. „Víme, že něco umíme a děláme dobře,“ zamýšlí se.

„Maminka byla kuchařka a obě moje babičky také. Doma jsem se pořád motal v kuchyni a ochutnával,“ vzpomíná Oldřich Sahajdák. Když ho přešly dětské sny o kariéře kosmonauta nebo popeláře, rozhodl se pro kuchařinu. Dnes však přiznává, že se mu na učilišti nelíbilo. „Nenaučil jsem se tam nic, co bych dnes používal. Všechno mi dala až praxe,“ tvrdí.

Čtěte také

„Po vyučení mi zavolal kamarád, který pracoval v Německu. A to mi změnilo profesní dráhu,“ zdůrazňuje svou první zahraniční zkušenost. „Vařil jsem v restauraci pět kilometrů od Frankfurtu nad Mohanem. Tehdy jsem zjistil, že se najdou lidé, které práce baví,“ vysvětluje s tím, že jeho kolegové neustále debatovali o receptech, probírali spolu jídla a jednotlivé suroviny. „Stahovali jsme zvěřinu, chodili jsme na houby,“ vyjmenovává některé zážitky Oldřich Sahajdák.

Dnes se soustředí hlavně na českou kuchyni. „Kdo jiný by měl vařit českou kuchyni než Čech? Myslím, že je logické, když vařím kuchyni, kterou od dětství znám,“ uvažuje a vyjmenovává trumfy české kuchyně, mezi které dnes patří pražská šunka, okurky ze Znojma nebo třeba chřest z Ivančic. „V restauraci používáme čerstvé lokální suroviny. Například zelenina by měla být vytažená jen jeden dva dny ze země,“ popisuje.

Oldřich Sahajdák se zamyslel nad úrovní české kuchyně

Jaké jídlo má nejradši? Jak hodnotí kvalitu českých restaurací? A proč rád vaří podle kuchařky Marie B. Svobodové z roku 1894? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Oldřichem Sahajdákem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

I Oldřich Sahajdák položil posluchačům otázku soutěže Zlaté momenty. Ta se tentokrát týkala gastronomie.

autor: šše
Spustit audio