Les Triaboliques se vracejí na místo činu

3. prosinec 2012

Les Triaboliques. Koncerty této kuriozní sestavy jsou vzácností, všichni tři členové žijí v Londýně či okolí, ale nejvíce času tráví na koncertních turné s jinými: Lu Edmonds s Public Image Ltd, které vede enfant terrible punkrockové éry John Lydon, kytarista Justin Adams byl v letech po rozpadu Led Zeppelin dlouholetým spoluhráčem Roberta Planta a Ben Mandelson je vytížen především jako producent, jeho služeb využil před sedmi lety dokonce Čechomor, a jeho posledním projektem je album Libertad izraelské zpěvačky Yasmin Levy.

Název trojice je slovní hříčkou, inspirovanou filmem Les Diaboliques, což byl klasický francouzský černobílý horror, překládaný do češtiny jako Ďáblové. Adams vyrůstal jako dítě z diplomatické rodiny v zemích Blízkého východu, během svých pozdějších cest získal vynikající průpravu v hudbě severní Afriky a jako producent saharské skupiny Tinariwen stál u zrodu hudebního novotvaru, zvaného "pouštní blues". Mandelsonovým nástrojem je mandolina i varianty řeckého bouzouki, zatímco Lu Edmonds je specialistou na asijské loutny, včetně tureckého banja cumbus. První pražský koncert Triaboliques před dvěma lety se stal kultovní událostí roku, a ti kdo jej zmeškali, mají vzácnou příležitost vidět tuto superskupinu v úterý 4. prosince v pražském paláci Akropolis.

Jejich nahrávky uvede Petr Dorůžka v pondělní Čajovně 3. prosince, a navíc vás pozve na neméně zajímavý koncert finské akordeonistky Marie Kalaniemi, která vystoupí v neděli 9. prosince rovněž v pražské Akropoli.

Spustit audio