Česko a Polsko ode dneška spojuje dálnice

30. listopad 2012

Za Bohumínem na Karvinsku je ode dneška otevřený poslední úsek dálnice D47. Je to první dálniční hraniční propojení s Polskem, i když zatím jen v omezené podobě. Kvůli technickým potížím, které má polská strana u jedno z mostů, mohou projíždět zatím jenom auta do 3,5 tuny.

Poslední kilometry dálnice čekaly na otevření pět měsíců, až Poláci vyřeší alespoň náhradní objízdnou trasu kolem problematického mostu, který jim zkřížil plány.

„Konečně,“ říká starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD). „Protože, jestliže tady byly investovány miliardy, tak by byla škoda, aby to sloužilo jako stezka pro cyklisty a inlinisty,“dodává starosta.

Kamiony musí počkat do léta

Kvůli špatnému mostu v Polsku se dnešní dobré zprávy netýkají řidičů kamionů. Ti si musí ještě počkat, asi do léta příštího roku. České Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) mnoho informací nemá, ale snad to tak doopravdy bude, říká šéf ŘSD David Čermák.

„Držím Polákům palce, aby se jim to v průběhu příštího roku podařilo na jejich straně dotáhnout, abychom mohli plnohodnotně zprovoznit vlastně celou dálnici,“dodává Čermák.

Zhotovitel prodloužil záruku

Také spoléhá na to, že konec D1, stavebně D47, na české straně se vyhne známým potížím s vybouleným asfaltem.

„Zhotovitel byl ochoten prodloužit záruční dobu na deset let na všechny vady, které by mohly být způsobeny bobtnáním dálnice, takže jsou pokryty tou prodlouženou zárukou,“ ujistil ředitel ŘSD.

Pokud zapomeneme na dohadování kvůli zvlněným úsekům a čekání na případné soudní spory, dneškem končí projekt známý jako D47. Celé Ostravsko už dostalo dlouho slibovanou dálnici, která se stává koncem dlouhé D1.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu